Introductie

Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden stamt volgens documenten uit de 11e of 12e eeuw. Het heeft in de geschiedenis van Ammerzoden een belangrijke rol gespeeld. Het kasteel wisselde door de eeuwen heen meerdere malen van eigenaar en deed onder andere dienst als klooster. Naast een gracht om het kasteel heen ligt er op de voorburcht tegenover het kasteel een prachtige tuin, aangelegd in de jaren ’70. Hier kan men genieten van verschillende fruitbomen, lavendel, margrieten, roze begonias en leibomen.

Ga naar de website van Kasteel Ammersoyen

Historie en populariteit

De exacte bouwdatum van het kasteel is onbekend, maar de eerste zekere vermelding van het huidige kasteel dateert uit 1354, toen Arent van Ammersoyen het via overerving verwierf. Kasteel Ammersoyen is één van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten in Nederland. Ondanks verbouwingen in de 17e eeuw is de oorspronkelijke opzet goed behouden. Een opmerkelijke eigenschap van Ammersoyen is dat het vierkante bouwwerk als een geheel is gebouwd. De meeste middeleeuwse kastelen zijn in verschillende bouwperioden door uitbreiding en aanbouw tot stand gekomen. De hoofd- en de voorburcht van het kasteel zijn al die tijd omringd geweest door een gracht. Door de eeuwen heen verwisselde het kasteel verschillende malen van handen. Er hebben diverse restauraties plaatsgevonden: behalve in de 20e eeuw werd het kasteel na een belegering in 1513 door Habsburgse troepen zwaar verwoest, maar ook na 1590, toen een grote brand het kasteel zwaar teisterde. Toenmalig eigenaar heer Joris van Arkel kwam hierbij om het leven en zijn weduwe had slechts geld voor een gedeeltelijk herstel. Pas na het einde van de Tachtigjarige Oorlog werd tot algeheel herstel overgegaan, volledig in middeleeuwse stijl. Het kasteel kreeg weer zijn oorspronkelijke contouren. Op 31 januari 1873 werd het kasteel verkocht aan de gemeente Ammerzoden en in 1876 liet de gemeente het kasteel ombouwen tot klooster. Het werd het tweede clarissenklooster van Nederland. In de Tweede Wereldoorlog liep het kasteel zware oorlogsschade op. De zusters vertrokken hierop naar een klooster in Limburg. In 1957 kwam het Kasteel Ammersoyen in bezit van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Tijdens een restauratie werden niet alleen middeleeuwse muurtrappen teruggevonden, maar ook lampnissen, schouwen, balkgaten, schietsleuven, en een waterput. Er kwamen allerlei vondsten uit vijf eeuwen tevoorschijn. Dit vondstcomplex behoort tot de grootste van Nederland. Op de bovenverdieping van het kasteel is hiervan een expositie te zien.

Locatie

Het kasteel ligt in de Bommelerwaard in het westen van Gelderland. Het kasteel ligt in het noorden van het hart van het dorp en tevens, aangezien het dorp vooral in westelijke richting is uitgebreid, aan de rand van Ammerzoden.

Programma / activiteiten

Tot de opheffing van de gemeente Ammerzoden in 1999 was een deel van het kasteel in gebruik als gemeentehuis. Het kasteel is voor bezichtiging opengesteld; er worden rondleidingen gegeven en er vinden verschillende evenementen plaats. Ook is het mogelijk huwelijksvoltrekkingen, feesten, vergaderingen en dergelijke plaats te laten vinden. Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda en prijzen.

Stats & tags


Ammerzoden, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling