Introductie

Even buiten Doetinchem, verscholen tussen de bossen, ligt kasteel Slangenburg. Een prachtig kasteel dat is opgenomen in de lijst van honderd meest kostbare Rijksmonumenten van Nederland, de top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Ga naar de website van Kasteel Slangenburg

Historie en populariteit

Kasteel Slangenburg is aan het eind van de middeleeuwen gebouwd en heeft vele eigenaren gekend. Inmiddels is het kasteel zelf in beheer van de Rijksgebouwendienst. Het landgoed buiten de buitengracht valt onder Staatsbosbeheer. Het kasteel zelf is thans in gebruik als gasthuis van de nabijgelegen Sint-Willibrordsabdij en wordt door veel mensen gebruikt als retraite om te ontspannen en even te ontsnappen van de dagelijkse stress van de moderne maatschappij.

Locatie

Kasteel Slangenburg ligt nabij Doetinchem, dat wel als de hoofdstad van de Achterhoek wordt gezien. Doetinchem zelf is tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal keren gebombardeerd door geallieerden. Hierdoor is er helaas weinig meer over van het historisch centrum. Wat overigens niet wil zeggen dat het centrum van Doetinchem het bezoeken niet waard is, integendeel. De vele leuke winkeltjes, barretjes en restaurants maken het centrum van Doetinchem tot een aangename plek. Maar de echte schoonheid zit hem toch echt in de Achterhoek zelf. Geliefd bij fietsers en wandelaars vanwege het prachtige en gevarieerde landschap van weiden en bossen en van uitgestrekte vergezichten over landerijen. Kasteel Slangenburg is overigens niet het enige kasteel in de regio. De Achterhoek kenmerkt zich door het grote aantal kastelen. En ook in de buurt van Doetinchem zijn er een aantal pareltjes te bezichtigen. Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg, kasteel Keppel in Laag-Keppel en kasteel de Kelder in Doetinchem zelf zijn slechts enkele voorbeelden waar de middeleeuwen weer tot leven komen. Tal van speciale fiets- en wandelroutes brengen je langs de mooiste plekjes van de Achterhoek en ook langs de landgoederen van genoemde kastelen.

Programma / activiteiten

Kasteel Slangenburg biedt zijn gasten een unieke mogelijkheid om te logeren in middeleeuwse stijl. Er zijn echter wel een aantal restricties verbonden aan een verblijf op kasteel Slangenburg. Rust is het devies, telefoon, radio en televisie zijn niet aanwezig op de kamers en gasten dienen om elf uur ’s avonds op hun kamer te zijn, zodat het kasteel afgesloten kan worden voor de nachtrust.

Stats & tags


Doetinchem, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling