Introductie

Markt 12 Museum gaat over de onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Gelderse dorpje Aalten. Het dorp had tijdens de oorlog de meeste onderduikers in Nederland. Deze periode wordt dan ook vanuit verschillende perspectieven toegelicht, waardoor bezoekers een goed beeld krijgen van de leefsituaties van de mensen tijdens de bezettingstijd. Markt 12 Museum laat zien hoe bepaalde keuzes de rest van ons leven kunnen bepalen, ongeacht het geloof en waar mensen vandaan komen. In het museum draait het niet alleen om het verhaal, maar ook wordt het historische aspect naar het heden en de toekomst geactualiseerd.

Ga naar de website van Markt 12

Historie en populariteit

Markt 12 Museum is een boeiend en indrukwekkend museum. Bezoekers zien hier het verhaal door zowel de Nederlandse, als Duitse ogen. Maar ook de keuzes van de kant van de Joden en Christenen wordt hier belicht. Het museum houdt een stukje historie, wat nooit vergeten mag worden, in stand.

Locatie

Het museum trekt jaarlijks veel bezoekers uit de nabije omgeving, maar ook van ver daarbuiten. Bovendien is het museum eveneens bijzonder in trek bij scholen.

Programma / activiteiten

Markt 12 Museum is gelegen in het dorp Aalten in de streek de Achterhoek, provincie Gelderland. Met eigen vervoer is het museum vanuit alle delen van het land prima te bereiken.

Markt 12 Museum beschikt over verschillende programma’s voor groepen. Men kan een rondleiding krijgen of individueel de tentoonstellingen bezichtigen. Er worden geregeld activiteiten georganiseerd, zoals een symposium die bezoekers kunnen bijwonen.

Er zijn vaste exposities in het museum te zien, waaronder de expositie Getekend Geboren, een tentoonstelling over kinderen van foute ouders in die tijd. Daarnaast zijn er jaarlijks ook wisselende tentoonstellingen in Markt 12 Museum te bewonderen, die uiteraard allemaal gericht zijn op de Tweede Wereldoorlog. Een voorbeeld hiervan is Grensgevallen vluchtelingen 1933-1940.

Het museum is dan ook uitermate geschikt voor scholen en biedt veel lesmateriaal voor een stukje geschiedenis.

Stats & tags


Aalten, Gelderland, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling