Introductie

Het Mondriaanshuis is het geboortehuis van de beroemde schilder Piet Mondriaan. Hier wordt zijn werk en zijn leven belicht en kunnen bezoekers een kijkje nemen in zijn Parijse atelier. De schilder is met zijn abstracte kunst wereldberoemd geworden en het museum biedt dan ook een mooi platform voor kunstenaars die tevens zijn lijn volgen. Er is een permanente tentoonstelling op de begane grond en in de schatkamer kunnen bezoekers de collectie werken van Mondriaan zelf bewonderen. Op de bovenverdieping vinden wisselende exposities plaats. Er worden kunstzinnige rondleidingen op maat verzorgd door het Mondriaanhuis voor jong en oud.

Ga naar de website van Mondriaanhuis

Historie en populariteit

Het Mondriaanshuis is zoals gezegd het geboortehuis van Piet Mondriaan. Hij leefde van 1872 tot 1944. Pieter werd geboren in Amersfoort en het hele gezin verhuisde in 1880 naar Winterswijk. Rond zijn tiende begon Mondriaan met schilderen en tekenen, waarbij hij door zijn oom werd gestimuleerd. In 1920 maakte hij zijn eerste Neo-Plasticistische schilderij en vanaf die tijd beperkt hij zich tot de primaire kleuren en wit en zwart. Uiteindelijk wordt hij hiermee wereldberoemd. Jaarlijks bezoeken naast kunstenaars en kunstliefhebbers ook vele belangstellenden, toeristen en groepen het Mondriaanshuis.

Locatie

Het Mondriaanshuis is gelegen in de stad Amersfoort, provincie Utrecht. Het museum is goed bereikbaar met eigen vervoer en parkeren kan in de nabijgelegen parkeergarages. Ook met het openbaar vervoer is het huis prima te bereiken. Men kan vanaf het Centraal Station Amersfoort lopend het museum in circa 15 minuten bereiken of de stadsbus nemen.

Programma / activiteiten

De benedenverdieping van het Mondriaanshuis is geheel aan Piet Mondriaan gewijd. Schilderijen zijn permanent te bezichtigen in de Schatkamer. De biografische tentoonstelling vertelt het leven van Piet Mondriaan aan de hand van hoorspelen, beeld, geluid, foto’s, brieven en werken. Bezoekers maken kennis met de persoon achter de kunst. Daarnaast is de reconstructie van zijn Parijse atelier op ware grootte nagebouwd

Geregeld organiseert het museum ook wissel exposities al dan niet vergezeld van een muzikale swingende omlijsting, bijvoorbeeld met jazz en bovendien worden er lezingen en workshops gegeven, eveneens voor kinderen. Er is een museumwinkel aanwezig met boeken, objecten, kaarten en hebbedingetjes en in het museumcafé van het Mondriaanshuis kan men terecht voor koffie, thee en frisdranken.

Stats & tags


Amersfoort, Utrecht, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling