Introductie

Functioneel is de Monstersche Sluis al veertig jaar niet meer. Maar daar komt wellicht binnen afzienbare tijd verandering in. Want er is een speciale vereniging opgericht die zich ten doel heeft gesteld de Monstersche Sluis weer in ere te herstellen. En terecht, want volgens de overlevering dankt Maassluis, waar de Monstersche Sluis gesitueerd is, zijn bestaansrecht aan de sluis. Want om de twee lemen hutjes die werden bewoond door de sluiswachters heen ontstond Maassluis, de Eerste stad aan de Waterweg.

Ga naar de website van Monstersche Sluis Maassluis

Historie en populariteit

1343 is het jaartal dat alom gezien wordt als het jaar waarin de sluis gebouwd is. Eromheen ontstaat langzaam maar zeker een nederzetting die dan Maeslantsluys wordt genoemd. Maeslantsluys groeit echter rap en reeds twintig jaar na de voltooiing van de Monstersche Sluis is een veerverbinding met de in die tijd zeer belangrijke vestingstad Brielle een feit.

Locatie

De Monstersche Sluis staat in het centrum van Maassluis en maakt tegenwoordig deel uit van de Hoogstraat. De sluis is uiteraard niet de enige bezienswaardigheid in het stadje. Her en der langs de Noordvliet en de Zuidvliet staan mooie huizen die het roemrijke verleden van het stadje vertellen. Ook de ligging van de Groote Kerk op het Kerkeiland is bijzonder te noemen. Dit Kerkeiland heeft overigens veel te leiden gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geallieerde bommen mistten namelijk hun eigenlijke doel en kwamen terecht op het kerkeiland. De Maassluisenaren zetten echter niet bij de pakken neer en nog voor het einde van de oorlog was er reeds begonnen met het herstel. Gedenkstenen doen nog altijd herinneren aan die achttiende maart van het jaar 1943. Geheel aan de andere kant van het architectonisch spectrum van de Groote Kerk en het Kerkeiland staat de Petrus en Pauluskerk, dat door zijn gelijkenis met het markante Opera House in de Australische stad Sydney ook wel Sydney aan de Waterweg wordt genoemd.

Programma / activiteiten

Er worden thans geen speciale activiteiten georganiseerd rondom de Monstersche Sluis. De sluis is wel eenvoudig op te nemen in een stadswandeling door Maassluis, waarbij ook de 39 overige Rijksmonumenten van de stad worden aangedaan.

Stats & tags


Maassluis, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling