Introductie

Museum het Petershuis toont bezoekers een interessante collectie van archeologische en hedendaagse voorwerpen uit Gennep en de directe omgeving. De verzameling met archeologische vondsten is tevens voor wetenschappelijk onderzoek geschikt. Naast de vaste collectie organiseert het museum jaarlijks eveneens een zestal wisselende tentoonstellingen, gericht op actuele thema’s en moderne beeldende kunst. Museum het Petershuis is een boeiend, leuk en leerzaam streekmuseum voor jong en oud.

Ga naar de website van Museum het Petershuis

Historie en populariteit

Museum het Petershuis is gevestigd in één van twee laat-middeleeuwse huizen die het stadje Gennep nog rijk is. Van oorsprong diende het pand als pakhuis en is tot stand gekomen in de tijd dat Holland werd geteisterd door hongersnood. De weduwe van Genneps Burgemeester kocht in 1915 het pand en liet het na haar overlijden na aan haar oudste zoon. Deze overleed in 1964 en bij testament werd duidelijk dat hij het pand aan de Gennepse gemeenschap wilde schenken. Er werd een stichting opgericht en het pand onderging in 1980-1982 een grondige renovatie. In 1983 werd het als streekmuseum in gebruik genomen en tot op de dag van vandaag heeft Museum het Petershuis over belangstelling niet te klagen.

Locatie

Museum het Petershuis is gelegen in de gemeente Gennep in de provincie Limburg, naast het stadhuis van die stad. Het museum is goed met eigen vervoer bereikbaar, evenals met het openbaar vervoer. Vanaf Station Nijmegen rijden bussen richting Gennep.

Programma / activiteiten

Museum het Petershuis beschikt over een diversiteit van keramische en historische objecten. Archeologische vondsten uit het rijke verleden van de regio, zoals vondsten uit de tijd van Germanen en de Romeinen of opgravingen uit de prehistorie, worden hier tentoongesteld. Maar ook voorwerpen uit de pottenbakkershistorie van Gennep zijn hier te bezichtigen.

De vaste collectie wordt door het jaar heen aangevuld met wisselexposities, waarin voorwerpen, schilderijen, foto’s en werk van beeldend kunstenaars centraal staan. Ook voor kinderen is het Museum het Petershuis geschikt, want zij leren op een leuke manier via acht archeologische thema’s alles over de rijke historie van de regio.

Stats & tags


Gennep, Limburg, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling