Introductie

Liefhebbers van alles wat met de Nederlandse cavalerie te maken heeft kunnen hun hart ophalen in het Cavaleriemuseum in Amersfoort. Hier vind je ruim vier eeuwen geschiedenis verdeeld over twee gebouwen. Van de tijd dat er nog met paard gestreden werd tot en met de modernste hedendaagse pantservoertuigen die ook vandaag de dag nog door dit meest traditionele Nederlandse legeronderdeel gebruikt worden.

Ga naar de website van Museum Nederlandse Cavalerie

Historie en populariteit

Het Cavaleriemuseum is gevestigd in twee gebouwen. Het Sint Joris gebouw dateert al uit 1952 en heeft zijn naam te danken aan de schutspatroon van de cavalerie, Sint Joris. Het Landsverkgebouw is het tweede gebouw van de Cavaleriemuseum. Dit gebouw, dat sinds 2002 dient als museumgebouw voor historische voertuigen, is vernoemd naar het eerste pantservoertuig van het Nederlandse leger, de Landsverk. Oorspronkelijk diende het Landsverkgebouw als garage voor de pantservoertuigen.

Locatie

Amersfoort is een echte museumstad. Een van de meest bekende zonen van de stad, de kunstschilder Armando, werd in Amersfoort geëerd met een eigen museum. Helaas is dit museum, en daarmee een aanzienlijk deel van de collectie, door brand verwoest. Plannen voor een nieuw Armando Museum in Amersfoort bleken niet haalbaar. Met als gevolg dat het museum nabij Bunnik, in kasteel Oud-Amelisweerd, nieuw leven wordt ingeblazen. Maar het verlies van dit museum voor de stad betekent geenszins verschraling van het cultuuraanbod. Integendeel, een andere grote zoon van de stad, Piet Mondriaan, wordt eveneens geëerd. In zijn geboortehuis wordt leven en werk van de beroemde schilder belicht. Wisselende exposities van kunstenaars uit alle disciplines zijn te bezichtigen in de Kunsthale KAdE, terwijl het Ambachtelijk Schildersmuseum een mooi beeld geeft van de ontwikkeling van het schildervak.

Programma / activiteiten

Het Cavaleriemuseum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Volwassenen betalen vier euro, jongeren tot en met 18 jaar betalen twee euro entree. Rondleidingen en groepsbezoek zijn op afspraak te regelen.

Stats & tags


Amersfoort, Utrecht, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling