Introductie

Vandaag de dag staat Noordwijk vooral bekend als bruisende badplaats, dat in de zomermaanden overspoelt wordt door toeristen, een groot deel daarvan afkomstig uit buurland Duitsland. Maar dat bruisende is iets van de laatste paar decennia. Daarvoor was Noordwijk een plaats waar de bevolking leefde van de visserij en continue in gevecht was met de elementen, een hard bestaan dus. Onder andere dat harde bestaan wordt mooi gedocumenteerd in het Museum Noordwijk, een museum dat een mooi beeld geeft van het Noordwijk ‘van toen’. Maar ook bloemen spelen een belangrijke rol in het dagelijkse Noordwijkse leven. En dit agrarische aspect wordt belicht in Streekmuseum Veldzicht, even buiten het centrum van Noordwijk, aan de Herenweg midden in de bollenvelden.

Ga naar de website van Museum Noordwijk & Streekmuseum Veldzicht

Historie en populariteit

Museum Noordwijk vindt zijn onderkomen in een prachtig bewaard gebleven binnenduinse hoeve van meer dan vierhonderd jaar oud. Voor de hoeve dienst is gaan doen als museum is het een visserijwoning geweest en later een boerderij. Streekmuseum Veldzicht is gevestigd in een oude boerderij uit 1864, die door de jaren heen altijd in het bezit is geweest van de familie Hoogeveen. De laatste bewoner, Jaap Hoogeveen, overleed in 2007 en stelde het museum via een stichting ter beschikking van het Genootschap ‘Oud Noordwijk’, dat ook Museum Noordwijk beheert.

Locatie

Noordwijk is natuurlijk vooral bekend om zijn strand. Een bezoek aan beide musea is dan ook prima te combineren met een wandeling over het strand. Of juist wanneer het weer even tegenzit en de geplande luie stranddag geen doorgang kan vinden is het misschien een goed idee om in beide musea meer te weten te komen over de geschiedenis van Noordwijk. Daarnaast ligt Noordwijk dichtbij een van Nederlands meest beroemde attracties, de Keukenhof, dat zeker aansluit op een bezoek aan Streekmuseum Veldzicht.

Programma / activiteiten

Het Streekmuseum Veldzicht is in de lente- en zomermaanden geopend op zaterdag en zondag. Op de website vind je de exacte openingstijden en andere actuele informatie. Museum Noordwijk is het gehele jaar door geopend op alle dagen behalve maandag. Openingstijden vind je op de website.

Stats & tags


Noordwijk, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling