Introductie

De term ‘Bible Belt’ zal bij de meeste lezers een belletje doen rinkelen. Een religieuze gordel, die van Zeeland naar de Kop van Overijsel loopt, en waar verhoudingsgewijs aanzienlijk meer gereformeerden wonen dan in de rest van ons land. Minder bekend is dat het katholicisme ook zo’n gordel heeft in Nederland. Deze gordel bevindt zich in het oosten van Noord-Brabant en is ontstaan in de tijd dat het katholieke geloof verboden was in de Hollandse gewesten. Dit is slechts één van de vele wetenswaardigheden die bezoekers opdoen in het Museum voor Religieuze Kunsten in Uden. Het museum is gevestigd in het hart van de zogenaamde ‘klooster-bedevaartgordel’, in de prachtige en nog immer bewoonde Abdij Maria Refugie en herbergt een prachtige collectie van onder andere middeleeuwse monstransen en beelden.

Ga naar de website van Museum voor Religieuze Kunst

Historie en populariteit

Het Museum voor Religieuze Kunsten is in 1973 opgericht. Door de loop der jaren heeft het museum zijn collectie enorm uit weten te breiden. De collectie is inmiddels echter zo groot dat slechts een beperkt deel tentoongesteld kan worden. Het museum weet dit op te vangen door veel wisselende exposities te organiseren. De Abdij Maria Refugie, waarin het museum gevestigd is, is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan als versterkt slot, maar is in respectievelijk 1720 en 1739 uitgebreid met een kloostergebouwen en een kapel.

Locatie

De Abdij waar het museum gevestigd is staat aan de rand van het Brabantse dorp Uden. In de nabijheid van Uden zijn er meerdere kloosters te vinden. Echte aanraders om een spiritueel bezoek aan het museum mee te combineren zijn de natuurgebieden Maashorst en Bedafse bergen. Uden herbergt daarnaast met de Wijstgronden een heus aardkundig monument, een plek waar grondwater zichtbaar stroomt van lager naar hoger gelegen gebied. Juist omdat het hier zichtbaar gebeurt is dit een uniek verschijnsel.

Programma / activiteiten

Naast regelmatig wisselende exposities worden er in het Museum voor Religieuze Kunsten ook concerten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Daarnaast zijn er van maart tot en met oktober iedere donderdagmiddag vrijwilligers aan het werk die de prachtige kruidentuin van het klooster onderhouden en die bezoekers graag tekst en uitleg geven over de tuin.

Stats & tags


Uden, Noord-Brabant, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling