Introductie

Museumpark Harskamp bestaat uit vier musea, die allen iets te maken hebben met de historie van de Nederlandse Infanterie. De musea zijn in de prachtige historische gebouwen van het Infanterie Schietkamp gehuisvest. Het park omvat het Infanterie Museum, het Infanterie Schietkamp Museum, het Museum Korps Nationale Reserve en het Smalspoor Museum. De collectie bestaat onder meer uit militaire voorwerpen, moderne en historische wapens en uitrustingsstukken.

Ga naar de website van Museumpark Harskamp

Historie en populariteit

De verschillende exposities die in de vier musea zijn te bezichtigen, belichten stuk voor stuk op geheel eigen wijze de ontwikkeling en geschiedenis van de Nederlandse Infanterie. Er zijn eveneens herdenkingsmonumenten aanwezig en in de zomermaanden rijdt er een historisch smalspoortreintje en staan er tevens militaire voertuigen tentoongesteld in Museumpark Harskamp.

Locatie

Elk museum dat is gevestigd in Museumpark Harskamp kent een eigen historie. Zo is het Infanterie Museum opgericht in 1995. Hier zijn unieke collecties van opgeheven infanterieregimenten ondergebracht. Het Infanterie Schietkamp Museum is in 1978 opgericht. De verzameling staat in het teken van de band met het dorp Harskamp en de geschiedenis van het Infanterie Schietkamp.

Programma / activiteiten

Het Museum Korps Nationale Reserve kreeg in 1986 een permanent onderkomen in het Infanterie Schietkamp Harskamp. In 1999 werd de collectie naar het Museumpark verplaatst. In 1891 werd een smalspoor stoomlocomotief aangekocht door het Department van Oorlog. Deze werd in het Infanterie Schietkamp vanaf 1900 gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het smalspoor afgebroken door de bezetters en voor andere doeleinden gebruikt.

Het Museumpark Harskamp trekt jaarlijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland.

Museumpark Harskamp is gelegen in het dorp Harskamp gemeente Ede, aan de rand van de Veluwe in de provincie Gelderland. Tegenover de ingang van het park bevindt zich een ruime parkeerplaats waar bezoekers gratis kunnen parkeren. Ook rijden er bussen vanuit Barneveld en Arnhem die op circa 50 meter afstand van het museum stoppen.

Het Museumpark Harskamp biedt een goed overzicht van de Infanterie, de geschiedenis van het Nederlandse Leger vanaf 1568. De collectie omvat onder meer uniformen, vaandels, wapens, voertuigen en films, foto’s en diapresentaties. Daarnaast wordt ook stil gestaan bij de verschillende regimenten en hun taken zoals luchtmobiel, commando’s en pantserinfanterie. Het Smalspoor Museum beheert locomotieven en wagens en laat de geschiedenis van het smalspoor zien.

Het museumpark organiseert voor groepen speciale rondleidingen en kinderen kunnen deelnemen aan een leuke en leerzame speurtocht, vaandeljacht genaamd. De museumwinkel van Museumpark Harskamp biedt een uitgebreid assortiment souvenirs, literatuur en cadeauartikelen.

Stats & tags


Harskamp, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling