Introductie

In de Westfriese gemeente Andijk ligt het Poldermuseum. Of beter gezegd, liggen de poldermusea, want naast een permanente expositie is er om de ongeveer twee maanden een wisseltentoonstelling te zien.

Ga naar de website van Poldermuseum

Historie en populariteit

Het Poldermuseum is gevestigd in het voormalige poldergemaal. Het museum is gesticht in de jaren zeventig van de afgelopen eeuw. In die tijd vond de ruilverkaveling van vaarpolder ‘Het Grootslag’ plaats. De permanente expositie gaat dan ook over het leven en het werken in de polder ‘Het Grootslag’ in de afgelopen vijfduizend jaar. Daarnaast is er veel ruimte voor de geschiedenis, het heden en de toekomst van het Nederlandse tuinzaadvak.

Locatie

De polder ‘Het Grootslag’ ligt in West Friesland, in de driehoek Medemblik, Enkuizen, Hoorn. Het landschap heeft in de afgelopen tientallen jaren vele gedaanteverwisselingen ondergaan. Door ruilverkaveling veranderde de vaarpolder van weleer, waar vervoer vooral per schuit plaatsvond, in een rijpolder, waar vervoer over de weg ging. Voor de verkaveling was de polder niet bewoond. Maar behalve een verandering in vervoer bracht de ruilverkaveling ook een verandering in bewoning te weeg. Waar boederijen, tuinderswoningen en bedrijfsgebouwen in het verleden een lintbebouwing langs dijken vormden, zijn de bedrijven tegenwoordig veelal in de 8000 hectare grote polder te vinden.

Programma / activiteiten

Het Poldermuseum laat een schat aan archeologische vondsten zien. Bovendien wordt een groot aantal gereedschappen en foto’s uit lang vervlogen tijden permanent tentoongesteld. Daarnaast geeft het museum een gedetailleerd beeld van het leven en werken in de polder door de eeuwen heen. Zeer bijzonder is de stijlkamer. In deze kamer kan de bezoeker zich een beeld vormen van de typisch West-Friese klederdracht en de typische inrichting van de vroegere West-Friese huisjes.

Stats & tags


Andijk, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling