Introductie

De Portugese Synagoge is gelegen tegenover het Joods Historisch Museum. Het indrukwekkende, kolossale gebedshuis uit 1675 wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als synagoge en is bijna geheel nog in authentieke staat. Bezoekers kunnen hier een rondleiding krijgen van een gids. Deze gids vertelt de geschiedenis van de in Amsterdam wonende Portugese joden en besteedt aandacht aan het joodse leven met al zijn religieuze aspecten. In het complex van de Portugese Synagoge bevindt zich de wereldberoemde Joodse bibliotheek Ets Haim.

Ga naar de website van Portugese Synagoge

Historie en populariteit

De Portugese Synagoge werd ontworpen door Elias Bouman na de aankoop van het bouwterrein op 12 december 1670. In 1671 werd met de bouw gestart en van 1672 tot 27 mei 1674 werd de bouw onderbroken vanwege ‘het rampjaar’. Maar, op 2 augustus 1675 werd de synagoge feestelijk geopend en ingewijd. Sinds januari 2009 exploiteert het Joods Historisch Museum het synagogecomplex. Zij wil de synagoge toegankelijk maken voor een breed publiek van alle culturen, leeftijden en levensbeschouwingen. Om dit mogelijk te maken is in 2010 gestart met een grondige, grote restauratie.

Locatie

De Portugese Synagoge is gelegen in Amsterdam, provincie Noord Holland. Goed met eigen vervoer bereikbaar en parkeren kan in de nabij gelegen parkeergarages. Vanaf het NS Station rijden metro’s, trams en bussen richting de synagoge, waarbij bezoekers op het Waterlooplein uit kunnen stappen.

Programma / activiteiten

In de Portugese Synagoge zijn vele 17e eeuwse schilderijen, prenten en voorwerpen te bezichtigen. De synagoge herbergt een bijzondere joodse erfgoedcollectie, die internationaal bekend is. Daarnaast worden er vandaag de dag nog diensten gehouden in de synagoge en kunnen bezoekers in de winkel van de Portugese Synagoge terecht voor een breed aanbod aan joodse artikelen, zoals cd’s, boeken en Delfts aardewerk. De winkel is naast de synagoge gelegen en kent dezelfde openingstijden.

Er is een uitgebreid activiteitenaanbod ontwikkeld in samenwerking met het Joods Historisch Museum. Er zijn rondleidingen, wandelingen, voorleesprogramma’s en educatieve lesmaterialen aanwezig. Tot slot kunnen bezoekers geregeld genieten van evenementen in de Portugese Synagoge, zoals zomerconcerten in de zomermaanden.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling