Introductie

De Rotterdamse Schouwburg staat garant voor een leuk en gezellig avondje uit. Bezoekers van alle leeftijden kunnen zich hier prima vermaken, want er is voor elk wat wils. Kindertheater, opera- en toneelvoorstellingen, dansoptredens, in de schouwburg worden diverse soorten voorstellingen gegeven. Ook is er de mogelijkheid om cursussen en workshops te volgen. Met meer dan vijfhonderd presentaties per jaar kan jong en oud genieten van allerlei kunstvormen, modern tot aan klassiek, in de Rotterdamse Schouwburg.

Ga naar de website van Rotterdamse Schouwburg

Historie en populariteit

Aan de Rotterdamse Schouwburg gaat een opzienbarende geschiedenis vooraf. Al in 1887 werd de Groote Schouwburg aan de Aert van Nesstraat geopend, een prachtig gebouw met ruimte voor 1250 zitplaatsen. Cultuur is voor het Rotterdamse stadsleven altijd erg belangrijk geweest. Toen na de Tweede Wereldoorlog de stad in puin lag, werd al snel een noodgebouw geplaatst om weer voorstellingen te kunnen laten zien. Dit noodgebouw had een klein podium en een slechte akoestiek, maar bleef toch bijna veertig jaar bestaan. Het werd in 1984 vervangen door de huidige schouwburg, die werd ontworpen door Wim Quist. Deze schouwburg kreeg moderne voorzieningen en een bijzonder uiterlijk, waardoor het ook wel gekscherend de Kist van Quist werd genoemd.

Locatie

Op 15 april 1988 opende de Rotterdamse Schouwburg de deuren aan het Schouwburgplein. In oktober 2010 onderging de schouwburg een flinke verbouwing en kreeg het pand een Grand Café. Bezoekers konden nu al vanaf elf uur ’s ochtends bij de Schouwburg terecht, waardoor de Schouwburg een nog belangrijkere ontmoetingsplek werd. Uiteraard bleven dans, muziek en toneel de belangrijkste aspecten. De gastvrijheid en het uitgebreide programma, bestemd voor een breed publiek, trekken jaarlijks vele bezoekers naar de Rotterdamse Schouwburg.

Programma / activiteiten

De Rotterdamse Schouwburg bevindt zich in het centrum van Rotterdam, in de provincie Zuid-Holland. Het centrum is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en de auto. In de omgeving van de Rotterdamse Schouwburg vindt men diverse betaald parkeren parkeergarages.

Het bijzondere aan de Rotterdamse Schouwburg is dat het zelf voorstellingen produceert. Meer dan vijfhonderd presentaties vinden er jaarlijks, avond aan avond, plaats in de Grote en Kleine Zaal en in de Krijn Boon Studio. Ook zijn er voorstellingen in Café Floor. Dit zijn Nederlandse dans-, toneel- en operavoorstellingen, maar ieder seizoen toont de schouwburg ook een aantal spraakmakende buitenlandse voorstellingen.

In het gebouw zijn diverse kunstwerken te bewonderen van kunstenaars als Jan van Munster, Dolf Henkes, Carel Visser, George Rickey en Kees Franse. Aan weerszijden van de monumentale trappen naar de Grote Zaal bevindt zich een uitgebreide collectie beelden, allen deel uitmakend van het project Beeldspoor. Dit zijn herinneringen aan de mooiste voorstellingen. De herinnering die de kunstenaar overhoudt na het zien en horen van een voorstelling, wordt vastgelegd op foto of schilderij, geheel volgens eigen idee. In een artistieke wereld vol avontuur maken bezoekers bij de Rotterdamse Schouwburg iedere dag iets bijzonders mee.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Entertainment, Theater

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling