Introductie

Waarom waren paarden vroeger zo belangrijk voor de boeren en hoe werd het koren vroeger gemaaid? Op deze vragen krijgt u antwoord in het Agrarisch Museum De Garstkamp. Het sfeervolle museum bezit een ruime verzameling gereedschappen en werktuigen die men vroeger gebruikte voor de landbouw op de klei- en zandgronden in Noord-Limburg, het Land van Cuijk en het Rijk van Nijmegen. Na uw bezoek heeft u een goed beeld van de ontwikkelingen in de landbouwsector vanaf het jaar 1800. Naast de collectie gereedschappen en landbouwwerktuigen kunt u in het museum ook foto’s en films bekijken, zodat het vroegere leven op de boerderij nog meer gaat leven.

Ga naar de website van Agrarisch Museum De Garstkamp

Historie en populariteit

In 1988 werd het Agrarisch Museum De Garstekamp officieel geopend in een boerenschuur in Overasselt. Tien jaar eerder was men begonnen met het aanleggen van een verzameling van oude gereedschappen en werktuigen die vroeger gebruikt werden door boeren. In 1982 besloot men vervolgens een museumgroep op te richten met als doel de verzameling, restauratie, demonstratie en tentoonstelling van de verzamelde objecten met historische waarde. Museum De Garstekamp kreeg in 2006 een voorlopige museumstatus en in het voorjaar van 2010 werd het museum officieel opgenomen in het Nederlands Museumregister. In 2010 ontwikkelden de eigenaren van het museum plannen voor een zorglocatie met de naam de Buurderij, een plek waar het museum en de zorg van ouderen en verstandelijk gehandicapten samen kunnen gaan. Eind maart 2012 werd duidelijk dat de gemeente Heumen een lening verstrekt voor de realisatie van de Buurderij. Daarmee zal het museum op termijn verhuizen en naast de museumfunctie ook een zorgfunctie krijgen.

Locatie

Agrarisch Museum De Garstekamp is sinds de oprichting in 1988 gevestigd in een boerenschuur in Overasselt, een kleine plaats aan de Maas in de provincie Gelderland. Het museum is goed bereikbaar met de auto, maar als u in de buurt woont of verblijft, dan kunt u ook kiezen om naar het museum te fietsen. Volg in dat geval de ANWB-bordjes van de molenroute, waarbij u langs vier molen en het museum fietst.

Programma / activiteiten

Het Agrarisch Museum De Garstekamp toont talloze voorwerpen die boeren en boerinnen in de streek vanaf 1800 gebruikten bij hun dagelijkse werkzaamheden. Een paard was vroeger onmisbaar, overigens niet alleen om de gronden te bewerken en de gewassen te oogsten, maar ook als vervoersmiddel om naar de kerk of op familiebezoek te gaan. Aan de hand van de foto’s kunt u ook daadwerkelijk gezichten zien van vroegere boeren en boerinnen. Ook kunt u een video bekijken over de ontwikkeling van de landbouw vanaf 1800. Wilt u meer lezen over het boerenleven? In het museum zijn tijdschriften beschikbaar die u kunt lezen. Op de website vindt u de vaste openingstijden van het museum, maar het is ook mogelijk om op afspraak het museum buiten deze tijden te bezoeken.

Stats & tags


Overasselt, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling