Introductie

Het Arnhems Oorlogsmuseum staat vol met authentiek materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Wat begon als een verzameling van één man, is inmiddels uitgegroeid uit tot een indrukwekkend museum.

Ga naar de website van Arnhems Oorlogsmuseum

Historie en populariteit

Het Arnhems Oorlogsmuseum werd in mei 1994 opgericht op initiatief van de Arnhemmer Eef Peters. Als klein jongetje was Peters begonnen met het verzamelen van materiaal uit de bezettingstijd. Hij bewaarde zijn verzameling aanvankelijk in een loods, maar wist uiteindelijk een schoolgebouw op te kopen in Schaarsbergen om zijn collectie te kunnen tonen aan een groot publiek. Peters werd gesteund door een aantal belangrijke vrijwilligers. De verzameling werd al snel aangevuld met allerlei unieke schenkingen. Ook werd het Arnhems Oorlogsmuseum het middelpunt van de Polar Bear-mars, een wandeltocht ter herinnering aan de Britse divisie die Arnhem hielp bevrijden in 1944. Jaarlijks ontvangt het museum zo’n 10.000 tot 20.000 bezoekers. Die bezoekers komen niet alleen uit Nederland, maar bijvoorbeeld ook uit Duitsland en Engeland.

Locatie

Het museum is gevestigd aan de rand van het dorpje Schaarsbergen in de gemeente Arnhem.

Programma / activiteiten

Het Arnhems Oorlogsmuseum beschikt over uniek materiaal uit de periode 1940 – 1945. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld voertuigen, uniformen en wapens bekijken, maar ook vervalste identiteitbewijzen, munitie, bonkaarten en zeep zijn hier te zien. Het museum beoogt een zo nauwkeurig beeld te geven van de gebeurtenissen in Arnhem en omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een Duitse commandopost bekijken en leren hoe een gezin uit Arnhem een onderduikplek wist te creëren. Een deel van de vrijwilligers van het museum heeft de oorlog zelf nog meegemaakt. Ze geven bezoekers graag een rondleiding door het museum en kunnen eventuele vragen beantwoorden. Het museum hoopt op deze manier de herinnering aan de oorlogsjaren levend te houden.

Stats & tags


Schaarsbergen, Gelderland, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling