Introductie

Tegenwoordig kunnen boeren veel van hun handelingen op het land overlaten aan geavanceerde machines. Maar vroeger deed men veel meer met de hand. In Boerderijmuseum De Bovenstreek kunt u ontdekken hoe boeren vroeger leefden. Het museum kan rekenen op de steun van vele vrijwilligers. Dat is maar goed ook, want het boerderijmuseum heeft een moestuin en een bloementuin die onderhouden moeten worden. Bovendien leven er onder meer schapen en geiten die verzorging nodig hebben. Regelmatig worden er door de medewerkers leuke activiteiten georganiseerd, waar vaak veel publiek op afkomt, zoals het Oogstfeest en het Sprokkelfeest. De vele activiteiten die mogelijk zijn in en nabij het Boerderijmuseum De Bovenstreek maken een bezoek niet alleen leerzaam, maar ook nog eens erg leuk, voor zowel kinderen als volwassenen.

Ga naar de website van Boerderijmuseum de Bovenstreek

Historie en populariteit

Museum De Bovenstreek is opgericht in 1999 en laat het boerenleven van vroeger zien. In 2004 kreeg het museum een deel van de collectie van het Voermanmuseum in Hattem, omdat dit museum zich meer wilde richten op de geschiedenis van Hattem. De schenking bestond onder meer uit een oude wieg, een kinderwagen en een gereedsschap van een klompenmaker. Het Boerderijmuseum De Bovenstreek is uitgegroeid tot de grootste publiekstrekker van de gemeente Oldebroek. In 2009 maakte de voorzitter van het museum bekend dat het museum jaarlijks zo’n 14.000 bezoekers over de vloer krijgt. Met name de feesten die het museum organiseert zijn erg populair. Ieder jaar organiseert het museum onder meer een oogstfeest, met als vast onderdeel de veekeuring.

Locatie

Het Boerderijmuseum De Bovenstreek ligt aan de Bovenstraatweg in Oldebroek, een kleine plaats en een gemeente in Gelderland. Een routebeschrijving kunt u vinden op de website van het museum.

Programma / activiteiten

Neem een kijkje in het vroegere boerenleven op de Veluwe in het Boerderijmuseum De Bovenstreek in Oldebroek. De boerderij zelf dateert uit het jaar 1753 en is uitgerust met compleet ingerichte leefruimtes, schilderijen en veel informatie over vroegere gebruiken en gewoonten van boerengezinnen. Het museum beschikt bovendien over een bijzondere collectie klederdracht. Kinderen kunnen in de verkleedkist duiken, Oud-hollandse spelletjes spelen of een speurtocht doen. Ook spelen in de hooiberg is zeer populair bij jonge bezoekers. Op de laatste zaterdag van februari organiseert het museum het sprokkelfeest, waarbij bezoekers heerlijke gerechten van de boerderij kunnen proeven. Maar de grootste publiektrekker is het Oogstfeest, dat op de tweede zaterdag van augustus traditioneel wordt geopend door de burgemeester.

Stats & tags


Oldebroek, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling