Introductie

Midden in het dorpje De Waal bevindt zich het Cultuurhistorisch Museum Texel, een bijzonder museum in een historische stolpboerderij met een rijke collectie voorwerpen van het vroegere leven op Texel. Bezoekers van het museum kunnen onder meer oude landbouwmachines, boerenwagens en koetsen zien, die in het verleden op Texel werden gebruikt door de boeren. Ook beschikt het museum over allerlei voorwerpen die werden gebruikt om melk te verwerken en boter en kaas te bereiden. Daarnaast beschikt het museum over een volledig ingerichte smederij met verschillende historische werktuigen. Iedere dinsdag- en woensdagmiddag kunnen bezoekers een demonstratie bijwonen. In de smederij worden onder meer souvenirs gemaakt die in het museum verkocht worden.

Ga naar de website van Cultuurhistorisch Museum Texel

Historie en populariteit

In 1963 werd het Wagenmuseum opgericht, met name om de geschiedenis van het boerenleven op Texel na te kunnen vertellen aan het nageslacht. In 1973 kreeg de naam van het museum door de groei van de collectie een toevoeging: het werd omgedoopt tot het Agrarisch- en Wagenmuseum. Zoals dat vaak gaat bij musea, werd de collectie van het Agrarisch- en Wagenmuseum door de jaren heen steeds groter. Niet alleen de aantallen groeiden, maar ook de onderwerpen werden breder. Naast landbouwvoertuigen die vroeger werden gebruikt door de boeren op Texel, kwam het museum ook in het bezit van voorwerpen die gebruikt werden door andere beroepsgroepen. Sinds 2006 heet het museum daarom tegenwoordig Cultuurhistorisch Museum Texel. Het dagelijks beheer is in handen van tientallen enthousiaste vrijwilligers.

Locatie

Het Cultuurhistorisch Museum Texel is gevestigd in het midden van De Waal, een gezellig dorpje met ongeveeer 400 inwoners. U vindt het museum aan het plein voor de kerk. In de nabije omgeving bevinden zich parkeerplekken.

Programma / activiteiten

Koetsen, boerenwagens, historische landbouwmachines, arrensleeën: u vindt ze allemaal in het Cultuurhistorisch Museum Texel. Ieder jaar staat een van de volgende thema’s centraal: weidebouw, bloembollenteelt, vervoer of akkerbouw. Daarnaast kunt u in het museum 14 exposities bekijken, variërend van de strijd tegen het water en ijspret tot paardentuigen en de stolpboerderij, waar u kunt zien hoe boeren rond 1900 woonden en leefden. Het merendeel van de ruim 40 vrijwilligers die het museum draaiende houden, hebben zelf ervaring met de (agrarische) cultuur op het eiland. Het museum is toegankelijk voor mensen in een rolstoel, heeft speciale puzzeltochten voor kinderen en beschikt over een leuke winkel met lokale producten en souvenirs.

Stats & tags


De Waal, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling