Introductie

Midden in het pittoreske Zeeuwse vestingstadje Hulst staat de Heilige Willibrordusbasiliek. Deze basiliek is niet zomaar een basiliek, maar is volgens het NCRV radioprogramma Plaza de mooiste kerk van Nederland. En wie aan de voet van de imposante toren staat zal beamen dat deze eer de Heilige Willibrordusbasiliek terecht ten beurt is gevallen.

Ga naar de website van de Basiliek van de Heilige Willibrordus

Historie en populariteit

Voor de ontstaansgeschiedenis van de Heilige Willibrordusbasiliek moeten we terug naar de dertiende eeuw. In de tweede helft van de vijftiende eeuw wordt de kerk herbouwd en krijgt het de huidige vorm. De verbouwing gebeurt onder begeleiding van Everaert Spoorwater, beter bekend vanwege zijn functie als bouwmeester bij de realisatie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Spoorwater is overigens niet de enige bekende bouwmeester die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de mooiste kerk van Nederland. Pierre Cuypers, een van Nederlands meest invloedrijke architecten, tekende voor het ontwerp van de toren. Helaas werd de toren in 1944 kapotgeschoten, maar delen van het oorspronkelijke ontwerp zijn nog steeds terug te vinden.

Locatie

Hulst zelf is een bijzonder aangenaam stadje om te verpozen. Er heerst een typische sfeer die we eigenlijk alleen bij onze zuiderburen tegenkomen. En Hulst is trots op die bourgondische sfeer. De stad mag zich dan ook graag de meest Vlaamse stad van Nederland noemen. In een van de talrijke kroegen, eetcafés en restaurant van de stad ervaar je de Vlaamse sfeer in ieder geval op culinair niveau maar ook qua gastvrijheid. Hulst is overigens niet alleen vanwege de sfeer een fijne plek om te verblijven, ook op het gebied van historische bouwwerken valt er genoeg te zien. Een paar kilometer ten noordoosten van het vestingstadje ligt ‘het verdronken land van Saeftinghe’. Dit 3600 hectare grote natuurgebied dat in vroegere tijden geroemd werd vanwege zijn vruchtbare landbouwgronden, laat het oer-Zeeland zien. Het Zeeland ten tijde van de vrije uitstroom van Schelde, Rijn en Maas in de delta. Saeftinghe staat bekend vanwege zijn grote populatie vogels.

Programma / activiteiten

De toren van de Heilige Willibrordusbasiliek is te beklimmen. Een stevige klim over een steile en smalle trap, maar de moeite wordt beloond met een adembenemend vergezicht over Zeeuws Vlaanderen.

Stats & tags


Hulst, Zeeland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling