Introductie

De Hallen Haarlem, gelegen in het centrum van Haarlem, is een museum voor hedendaagse, moderne kunst. Het museum bestaat uit de Vleeshal en de Verweyhal en maakt onder meer deel uit van de stichting Frans Hals Museum. De Hallen Haarlem is voornamelijk gericht op werken van kunstenaars die moderne samenleving kritisch bekijken en is daarmee een platform voor kunstenaars uit zowel binnen- als buitenland. Jaarlijks in de zomermaanden wordt tijdens de clustertentoonstellingen in De Hallen Haarlem een rijke verzameling van klassieke en moderne kunst getoond, interessant voor een breed publiek.

Ga naar de website van De Hallen Haarlem

Historie en populariteit

De Hallen Haarlem bestaat uit twee hallen, de Verweyhal en de Vleeshal. De Verweyhal is omstreeks 1879-1880 gebouwd en deed dienst als herensociëteit. In 1922 kocht de gemeente het pand, maar pas in 1992 werd het gebouw tot tentoonstellingsruimte verbouwd. De Vleeshal werd al rond 1602-1604 gebouwd en deed dienst als verkoopplaats van vlees. Na 1840 werd het pand gebruikt door de stadsbibliotheek en het Rijksarchief en sinds 1950 functioneert de Vleeshal als tentoonstellingsruimte. De Hallen Haarlem trekt jaarlijks vele liefhebbers van kunst.

Locatie

De Hallen Haarlem ligt in het centrum van Haarlem, in de provincie Noord Holland. Het museum is goed bereikbaar met eigen vervoer, want parkeergarages liggen op loopafstand. Wie met het openbaar vervoer komt, is vanaf het NS station in circa 10 minuten lopen bij het museum.

Programma / activiteiten

In De Hallen Haarlem kunnen bezoekers rondleidingen krijgen door de diverse tentoonstellingen. Zo worden zij meegenomen door onder meer ‘Zo Hollands, Ons landschap in de kunst sinds 1850’ en ‘Zo Hollands in het kader van Stad als Podium’. Diverse werken worden belicht en er wordt veel informatie gegeven over de collectie. Ook rondleidingen op aanvraag behoren tot de mogelijkheden.

Tijdens de clustertentoonstellingen in de zomermaanden is er tevens maandelijks een avondopenstelling. Gedurende deze avond staat het werk van één van de kunstenaars centraal. Dit werk varieert van artist talks en lezingen tot aan rondleidingen.

Scholen worden eveneens van harte uitgenodigd het museum te bezoeken. De entree is gratis en in overleg kunnen er activiteiten, zoals debatten worden georganiseerd in De Hallen Haarlem.

Stats & tags


Haarlem, Noord-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling