Introductie

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam en bevindt zich midden op de wallen. Het gebouw is door vissers aan de Amstel gesticht en doet vandaag de dag dienst als godshuis, concertzaal, expositieruimte en trouwlocatie. De kerk is een soort van Amsterdamse huiskamer. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de Oude Kerk en genieten van middeleeuwse glas-in-lood-vensters en alle andere imposante kunstwerken.

Ga naar de website van De Oude Kerk Amsterdam

Historie en populariteit

De Oude Kerk is als een houten kapelletje gesticht aan de Amstel. Schippers meerden hier aan, omdat het IJ tot aan de kerk stroomde. De kerk kreeg al snel de bijnaam de Huiskamer van Amsterdam, vanwege de verschillende functies. Zo repareerden de vissers hier hun zeilen en boetten er hun netten. Daarnaast diende de kerk als ontmoetingsplaats voor handelaren en inwoners. Rembrandt ging in deze kerk in ondertrouw in de Gouden Eeuw met zijn Saskia van Uylenburgh. Zijn vrouw werd, toen zij overleed, begraven in de kerk. De honderden grafzerken zijn hiervan nog steeds getuigen.

Locatie

De Oude Kerk trekt niet alleen jaarlijks vele gelovigen die een eredienst willen bijwonen, maar ook belangstellenden en dagjesmensen.

Programma / activiteiten

De Oude Kerk bevindt zich op de wallen in hartje Amsterdam, provincie Noord Holland. Amsterdam is goed te bereiken met eigen vervoer en met het openbaar vervoer. De kerk is gelegen op een loopafstand van circa 8 minuten vanaf het Centraal Station en parkeren kan in de diverse betaalde parkeergarages.

Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door de Oude Kerk en komen zo alles te weten over de architectuur, de geheimen van het gebouw en de geschiedenis van de kerk. Er wordt stilgestaan bij de kleine hangende miniatuurscheepjes die herinneren aan de vroegere periode en het Hoge koor, een van de oudste gedeelten. Maar ook vaandels, wapenschilden, de beschermheilige en de grafmonumenten aan de zuilen en muren worden bezichtigd. De prachtige orgels, het carillon en de speciale stijlkamers maken het plaatje compleet.

De Oudekerkstoren kan worden beklommen onder leiding van een gids en bovendien is de Oude Kerk een schitterende historische locatie voor onder meer ontvangsten, recepties en exclusieve diners.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling