Introductie

Eeuwenoude moestuin, bollentuin, veenmoeras, bijzondere exotische planten op een prachtlocatie. Cultuurhistorie, natuur en recreatie komen hier samen.

Ga naar de website van De Oude Moestuin

Historie en populariteit

De Oude Moestuin is aangelegd in 1768. In datzelfde jaar werd ook Huis Brakel gebouwd. De tuin deed vanaf dag 1 al dienst als moestuin. De ruïne die u hier treft is van het vroegere kasteel. De oranjerie waar vroeger kwetsbare boompjes en planten overwinterden, is verdwenen. De originele slotgracht omringd de moestuin nog altijd. De kas stamt van 1996. Het veenmoeras is gerealiseerd in 1991 en herbergt veenmos, klokjesgentiaan, orchis en nog meer moois.

Locatie

U vindt De Oude Moestuin iets ten oosten van Gorinchem, in het plaatsje Brakel. Het is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Hetzelfde geldt voor de auto.

Programma / activiteiten

De Oude Moestuin herbergt natuurlijk een moestuingedeelte. Door de tuin verspreidt staan exotische kuipplanten in de volle grond. Doordat ze in de aarde meer ruimte krijgen dan in een pot, zijn er zeer grote exemplaren te zien. De tuin is voor de helft ommuurd. Hier groeien planten op die goed tegen droogte kunnen, zoals sedum, kattenkruid, vetkruid en muurpeper. Tegen de zonnige kant van de muur staat kleinfruit en oude rozenrassen. Wilde bloemen krijgen volop de kans uitbundig te bloeien. Verder ziet u onder andere mispelbomen, wilde bolsoorten, struiken en houtachtige gewassen. ’s Zomers worden er tomaten gekweekt in de kas. ’s Winters overwinteren hier de exotische planten. De Oude Moestuin werkt op een natuurvriendelijke manier. De mest is milieuvriendelijk en chemische bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze. Door deze manier van telen, biedt De Oude Moestuin onderdak aan talloze dieren: de hermelijn, egels, vogels, hommels, wezels, vlinders, kikkers en nog veel meer. Deze bijzondere tuin is open van medio april tot medio september; op de eerste en derde zondag van de maand. Daarnaast op afspraak.

Stats & tags


Brakel, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling