Introductie

Wie van muziek houdt, zal zich al snel thuis voelen in het Draaiorgelmuseum in Haarlem. Hier vindt u onder andere het grootste concertorgel van Europa.

Ga naar de website van Draaiorgelmuseum Haarlem

Historie en populariteit

In 1958 ontfermde een groep Haarlemse liefhebbers zich over een groot dansorgel van de onderneming Kunkels uit Roermond. De groep restaureerde het orgel en besloot in 1962 een stichting op te richten, om het orgel voor het nageslacht te bewaren. Zo werd de stichting Het Kunkels Orgel geboren. De restauratie van het orgel duurde uiteindelijk ruim tien jaar. Het werd het pronkstuk van het Draaiorgelmuseum dat in 1969 werd geopend in een fabriekshal in Haarlem. De stichting wist in de jaren die volgden nog meer orgels te verwerven die een plaatsje kregen in het museum. Inmiddels kunnen bezoekers verschillende prachtige orgels bewonderen in het Draaiorgelmuseum in Haarlem. In 2004 is het museum verhuisd naar een pand aan de Kuppersweg. Het museum draait op vrijwilligers en is gratis te bezoeken.

Locatie

Aan de rand van Haarlem ligt het grootste bedrijvenpark van Zuid-Kennemerland, bedrijvenpark Waarderpolder. Sinds 2004 is hier het Draaiorgelmuseum gevestigd. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid, maar bezoekers kunnen er ook voor kiezen om met de trein te komen. Vanaf het station van Haarlem kunt u vervolgens naar het museum lopen of een bus pakken.

Programma / activiteiten

De negen draaiorgels van het museum zien er stuk voor stuk prachtig uit. Bezoekers kunnen de orgels op hun gemak bewonderen, maar het is natuurlijk minstens zo leuk om naar orgelmuziek te luisteren. Bekende organisten geven regelmatig concerten. Het museum is nagenoeg iedere zondag geopend. Op afspraak zijn andere bezoektijden bespreekbaar. In de vakantie organiseert het museum regelmatig speciale activiteiten voor kinderen. In overleg is het mogelijk om bijvoorbeeld een verjaardag te vieren in het museum, met een heerlijk buffet en draaiorgelmuziek op de achtergrond.

Stats & tags


Haarlem, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling