Introductie

De meeste mensen zullen het stadje kennen vanwege de kaasproductie, maar Edam heeft nog veel meer te bieden. Het stadje leent zich uitstekend voor een interessante wandeling langs allerlei monumentale gebouwen. Wanneer u uw wandeling begint in het Edams Museum, komt u van alles te weten over het verleden van Edam en haar omgeving. Wist u bijvoorbeeld dat de walvisvaart op Groenland Edam en haar inwoners veel welvaart heeft gebracht in de zeventiende eeuw? Het woonhuis waarin het museum is gevestigd, is op zichzelf al indrukwekkend, maar ook het interieur uit de zeventiende eeuw is een bezichtiging waard. Het museum beschikt bovendien over een ruime collectie schilderijen, kaarten en prenten die de geschiedenis van het stadje laten zien.

Ga naar de website van Edams Museum

Historie en populariteit

Het voormalige koopmanshuis waarin het Edams Museum is gehuisvest, is gebouwd omstreeks het jaar 1540. De meeste woningen waren in die tijd van hout, maar de muren van het koopmanshuis zijn van baksteen. In 1895 besloot de gemeente het pand op te kopen, dat door slecht onderhoud inmiddels zwaar vervallen was. Architect Cuypers mocht aan de slag met de restauratie. Het pand werd vervolgens in gebruik genomen als museum om voorwerpen te tonen uit het roemrijke verleden van de stad. Halverwege de vorige eeuw werd het pand opnieuw gerestaureerd, dit keer door architect Royaards. Bij een gemeentelijke controle is onlangs gebleken dat het museumpand ernstig is verzakt. Op korte termijn zullen er restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd.

Locatie

Het Edams Museum bevindt zich aan het damplein in de stad Edam, in de provincie Noord-Holland. Een bezoek aan het Edams Museum is goed te combineren met een middagje Volendam. Het museum en het raadhuis zijn helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Programma / activiteiten

Het koopmanshuis waarin het Edams Museum is gevestigd, bevindt zich grotendeels nog in de originele staat uit 1540. Bijzonder is de kelder, die meebeweegt met de stand van het grondwater. Het verhaal gaat dat het huis is gebouwd in opdracht van een kapitein, die verlangde naar de zee. De collectie van het museum bestaat deels uit schilderijen, meubilair en oude gebruiksvoorwerpen die geschonken zijn door notabele families. In het museum kunt u bovendien Edams aardewerk zien en er worden regelmatig wisselende tentoonstellingen georganiseerd. Kijk voor actuele informatie voorafgaand aan uw bezoek op de website van het museum. Na uw bezoek aan het Edams Museum kunt u ook nog het raadhuis bezichtigen, dat vlakbij het museum gelegen is.

Stats & tags


Edam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling