Introductie

Het Eye Film Instituut zorgt voor het behoud van het filmerfgoed. Het Filmmuseum wil de levendige filmcultuur bevorderen en zowel Nederlandse- als buitenlandse films die zijn vertoond in Nederland, willen zij behouden voor volgende generaties.

Ga naar de website van EYE Film Instituut Nederland

Historie en populariteit

De museumcollectie bestaat onder meer uit films, foto’s, affiches, archieven, scenario’s en talrijke objecten die aan film zijn gerelateerd. De hele filmgeschiedenis ligt hier opgeslagen, van de stille films tot de hedendaagse producties. Daarnaast beschikt het museum over de grootste filmbibliotheek van Nederland. Er worden jaarlijks theatrale familievoorstellingen, openluchtvoorstellingen, festivals en themaprogramma’s georganiseerd in het Eye Film Instituut.

Locatie

Het Filmmuseum is in 1952 opgericht als museum voor cinematografie. De voorloper van het museum, opgericht in 1946, was het Nederlands Historisch Filmarchief. Het Filmmuseum is 31 december 2009 gefuseerd met de Filmbank, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en Hollands Film tot Eye Film Instituut Nederland.

Programma / activiteiten

Sinds 1975 was het museum gevestigd aan het Vondelpark, maar op 4 april 2012 is het museum geopend op de huidige locatie aan het IJ in Amsterdam. Het nieuwe museum biedt onderdak aan een tentoonstellingszaal van ruim 1200 m2, vier filmzalen, een filmlab, een winkel en een café-restaurant voorzien van terras. Het Eye Film Instituut is populair bij vele soorten bezoekers.

Het Eye Film Instituut bevindt zich in onze hoofdstad Amsterdam, provincie Noord Holland. Met eigen vervoer is het museum prima te bereiken, alhoewel overal in de stad betaald parkeren geldt. Vanaf het Centraal Station Amsterdam rijden verschillende trams en bussen richting het museum.

De collectie van het Eye Film Instituut bestaat naast de gehele filmgeschiedenis tevens uit een grote verzameling filmgerelateerde objecten, zoals papieren archieven, apparatuur, soundtracks, foto’s, affiches en filmmakers. Deze collectie vormt de basis van een bezoek.

Het museum organiseert regelmatig lezingen en bijeenkomsten over films. Daarnaast beschikt het instituut over een bibliotheek met tal van naslagwerken. Voor kinderen heeft het museum diverse mogelijkheden zoals workshops, filmjury’s en kinderprogramma’s. Zij kunnen bovendien deelnemen aan een filmspeeltocht door het Vondelpark. Het Eye Film Instituut is zodoende het perfecte uitstapje voor jong en oud!

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling