Introductie

Fogelsangh State is als museum opengesteld, maar is in feite een particulier buitenhuis. Het huis is vanaf de bouw in 1646 altijd in handen van particulieren gebleven. Het huis herbergt een prachtige collectie, variërend van schilderijen, kroonluchters en oude klokken tot aan spiegels en meubelstukken uit de 18e en 19e eeuw. Het schitterende interieur van de State is zeer indrukwekkend om te zien, voor jong en oud. Voor kinderen is er een speciale speurtocht uitgezet, zodat zij op een leuke manier met de state kennis kunnen maken. Het Veenkloosterbos omgeeft de state en zorgt daarmee dat deze locatie eveneens zeer geschikt is voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Ga naar de website van Fogelsangh State

Historie en populariteit

Het buitenhuis Fogelsangh State staat op de plek waar zich in de 12e eeuw een klooster bevond. Hierover is niet veel bekend. In 1580 werd het klooster eigendom van de Staten van Friesland. In 1639 kocht Theodorus van Fogelsangh het klooster en in 1646 werd diens broer Pibo Doma, naar zijn moeder genoemd, de nieuwe eigenaar. Het klooster wordt herhaaldelijk verbouwd gedurende de 18e en 19e eeuw en de laatste restauratie dateert van 2001 tot 2003. Tijdens deze laatste verbouwing vond men zelfs nog diverse bouwresten van de constructie zoals deze oorspronkelijk was in de 17e eeuw. Het museum is vooral populair bij dagjesmensen en toeristen die in de omgeving verblijven.

Locatie

Fogelsangh State is gelegen in het hart, te midden van de uitgestrekte bossen, van het dorp Veenklooster in de provincie Friesland. Met de auto prima te bereiken vanuit alle windstreken.

Programma / activiteiten

Fogelsangh State heeft een prachtige collectie antieke en oude artikelen uit overgeërfde bezittingen van onder de meer de familie Van Iddekinge. Dit waren de laatste eigenaren van het huis die bepaalden dat de collectie in het historische buitenhuis tentoongesteld moest worden aan het publiek. Een tuinarchitect heeft het Veenkloosterbos eromheen aangelegd. In het park met kronkelpaden, een hertenkamp, een hermitage, grillige vijverpartijen en een theehuis in Engelse landschapsstijl kunnen wandelaars en natuurliefhebbers hun hart ophalen. Er leven ook veel vogelsoorten in het bos.

Wie op zoek is naar een bijzondere en unieke trouwlocatie vindt bij Fogelsangh State de perfecte plek en sfeer.

Stats & tags


Veenklooster, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling