Introductie

De Grote Kerk Den Haag of Sint-Jacobskerk maakt samen met het Binnenhof deel uit van de oudste gebouwen van Den Haag. De kerk heeft een rijke historie en is zowel van buiten, als van binnen te bezichtigen. Bezoekers kunnen alles te weten komen door middel van een MP3 audiotour. Er wordt aandacht besteed aan het ontstaan van de kerk, het koor, de orgels, de kapellen, de Orde van het Gulden Vlies, de grafstenen, de preekstoel, de gebrandschilderde ramen en nog veel meer. Bezoekers zullen verbaasd staan, over wat ze allemaal te weten komen over de Grote Kerk Den Haag.

Ga naar de website van Grote Kerk Den Haag

Historie en populariteit

De Grote Kerk Den Haag dateert uit de 15e eeuw. Voor de kerk hier werd gebouwd stond er een houten kapel die dienst deed als bijkerk van de parochie in Monster. Rond 1280 werd de kapel door een houten kerk vervangen. Om het groeiende aantal Hagenaars te kunnen bedienen werd de kerk in 1335 vervangen door een stenen gebouw en tussen 1420-1424 verrees de unieke, markante, zeskantige toren die het stadsbeeld van Den Haag tot op de dag van vandaag heeft bepaald.

Locatie

In 1539 werd de kerk na een zware brand weer hersteld met een nieuwe in renaissancestijl bekroning. In de 19e en 20e eeuw volgden nog enkele restauraties en in 1986-1987 kreeg de kerk het huidige multifunctionele karakter. Mooie momenten die plaats hebben gevonden in de Grote Kerk Den Haag zijn het huwelijk van Koningin Wilhelmina en prins Hendrik, het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard en de doop van prinses Beatrix en prins Willem-Alexander.

Programma / activiteiten

De Grote Kerk Den Haag is gelegen midden in het centrum van Den Haag, provincie Zuid Holland. Vanwege de centrale ligging zowel met de eigen auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken.

De kerk is niet alle dagen te bezoeken. Alleen tijdens de zomer en openbare evenementen is de kerk voor publiek geopend. Een bezichtiging van de kerk kan uitsluitend in de zomer plaatsvinden. Uiteraard zijn bezoekers welkom tijdens openbare evenementen die op de website van de kerk te bekijken zijn.
De kerk behoort in Den Haag tot één van de oudste gebouwen en kent dan ook een boeiende, lange geschiedenis. Er is onder meer een complete collectie wapenschilden te zien. Een torenbeklimming is momenteel vanwege Arbo eisen nog niet mogelijk. Echter, alles wordt in het werk gezet om dit weer mogelijk te maken.
De Grote Kerk is eveneens te huur voor evenementen zoals recepties, congressen, beurzen, tentoonstellingen, concerten en diners. Bovendien is de Grote Kerk Den Haag aangewezen als Gemeentehuis ten behoeve van huwelijksvoltrekkingen.

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling