Introductie

De eeuwenoude Grote Kerk Vianen toont overal sporen van haar indrukwekkende verleden. De kerk is regelmatig geopend voor een bezichtiging of een rondleiding onder deskundig toezicht. Als het niet regent of sneeuwt, kan de historische toren worden beklommen. Wie van muziek houdt, doet er goed aan om vooraf de concertagenda van de kerk te raadplegen. In het kerkgebouw met een bijzondere akoestiek worden met enige regelmaat klassieke concerten gehouden.

Ga naar de website van Grote Kerk Vianen

Historie en populariteit

Op de locatie waar nu de Grote Kerk Vianen staat, stond tot 1327 alleen een kapel, die bij de kerk van Gasperden (het huidige Hagestein) hoorde. Met financiële hulp van de schatrijke Willem van Duvenvoorde wordt de kapel verbouwd tot een kerk. In het jaar 1435 wordt de kerk zelfstandig en verder uitgebouwd. Een eeuw later, in 1540, slaat het noodlot toe. Een grote brand breekt uit in Vianen en ook de kerk blijft niet gespaard. Alleen de toren en een gedeelte van de muren blijven overeind. Na de brand wordt de kerk vrijwel direct hersteld. In september 1566 nemen aanhangers van de Reformatie het beheer ervan over. Aan het begin van de achttiende eeuw is de kerk er slecht aan toe. Dominee Jodocus Rappardus roept zijn volgelingen op een deel van hun geld te schenken aan de kerk, om het gebouw te herstellen. Zijn preek is nog altijd bewaard gebleven. In 1728 vindt een restauratie plaats. Tegenwoordig wordt de kerk niet alleen gebruikt voor diensten, maar ook voor concerten, tentoonstellingen en bezichtigingen.

Locatie

De Grote Kerk Vianen ligt in het centrum van de stad in de gemeente Utrecht. De kerktoren bepaalt het aangezicht van Vianen, waardoor een routebeschrijving eigenlijk niet nodig is. Bezoekers kunnen hun auto gratis kwijt op het parkeerterrein P2 op de hoek van de Hoekenstraat en de Aime Bonnastraat. Vanaf het parkeerterrein is het ongeveer 5 minuten lopen tot aan de kerk. Komt u met het openbaar vervoer? Neem dan bus 63 vanaf station Utrecht Centraal en stap uit bij de halte Vianen Centrum. Vanaf de bushalte loopt u in een paar minuten naar de kerk.

Programma / activiteiten

In de Grote Kerk Vianen worden nog regelmatig kerkdiensten gehouden van de Protestantse Gemeente te Vianen. Vanaf Koninginnedag tot en met begin oktober is de kerk geopend voor bezichtigingen op woensdagen tussen 13.30 en 16.00 uur. De kerk is ook geopend tijdens bijzondere evenementen, op de laatste twee zaterdagen van juli en de eerste twee zaterdagen van augustus. Als het droog weer is, kunnen bezoekers zich wagen aan de beklimming van de toren. Op afspraak kunt u een rondleiding krijgen. In de kerk vinden regelmatig muziekconcerten plaats. De concertagenda kunt u vinden op de website van het Muziekpodium Grote Kerk Vianen.

Stats & tags


Vianen, Utrecht, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling