Introductie

Een prachtig museum in een wellicht nog prachtiger onderkomen. Het Heiligenbeeldenmuseum in het Gelderse dorpje Kranenburg is gevestigd in de oudste nog bestaande kerk ontworpen door Pierre Cuypers. ’s Lands grootste architect, bekend van onder andere het Amsterdamse Rijksmuseum en het eveneens hoofdstedelijke centraal station, tekende voor het ontwerp van de in 1856 gebouwde Antonius van Paduakerk, die inmiddels dienst doet als museum voor heiligenbeelden.

Ga naar de website van Heiligbeelden Museum

Historie en populariteit

Het Heiligenbeeldenmuseum is een relatief nieuw museum. Ontstaan in 1999 met als voornaamste doel het behoeden van de prachtige neogotische kerk voor de ondergang. Een scenario dat dreigde nadat de kerk aan het einde van de vorige eeuw zijn deuren moest sluiten. Een groep gedreven vrijwilligers besloot tot de oprichting van het Heiligenbeeldenmuseum om zo dit zeer bijzondere cultuurhistorische erfstuk een nieuw leven te geven, passend bij het karakter van de kerk. Een succesvolle stap blijkt nu, ruim tien jaar later. Want niet alleen hebben inmiddels duizenden bezoekers kunnen genieten van het rooms-katholieke erfgoed, ook heeft het Heiligenbeeldenmuseum in 2008 de officiële museumregistratie weten te bemachtigen.

Locatie

De Antonius van Paduakerk ligt in het Gelderse plaatsje Kranenburg in de Achterhoek. Dit deel van de Achterhoek kenmerkt zich door een grote ‘kastelendichtheid’. Het nabijgelegen dorp Vorden is een van ’s lands meest kasteelrijke dorpen. Maar liefst acht kastelen bevinden zich hier op fietsafstand van elkaar. En dus speelt fietstoerisme hier een grote rol, overigens niet alleen vanwege de kastelen, maar ook vanwege het afwisselende landschap van weiden en bossen. Een bezichtiging van het Heiligenbeeldenmuseum en de Antonius van Paduakerk kan daarnaast prima gecombineerd worden met een bezoek aan de Hanzesteden Deventer en Zutphen. Deventer, met zijn vele grote evenementen en prachtige historische binnenstad, behoort al jaren tot de meest bezochte steden van ons land.

Programma / activiteiten

De reguliere tentoonstelling is te bezoeken van april tot en met oktober. Maar de echte publiekstrekker is de jaarlijkse kersttentoonstelling. Beide tentoonstellingen zijn overigens niet dagelijks te bezoeken, dus raadpleeg de website voor de meest actuele bezoekersinformatie.

Stats & tags


Vorden, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling