Introductie

In Het Spoorwegmuseum maken bezoekers kennis met de geschiedenis van de spoorwegen. Dit populaire museum bevindt zich in een station uit de negentiende eeuw.

Ga naar de website van Het Spoorwegmuseum

Historie en populariteit

Het Spoorwegmuseum werd in 1927 opgericht. De collectie bestond toen uit de persoonlijke verzameling van een spoorwegambtenaar. Twee jaar later worden de eerste museumstukken gekocht: een stoomlocomotief en een paardentramrijtuig. Na de Tweede Wereldoorlog verhuist de collectie eerst naar het Rijksmuseum in Amsterdam en later, in 1953, naar het Maliebaanstation.

Locatie

De collectie wordt steeds groter en het museum trekt op dat moment zo’n 125.000 bezoekers per jaar. In 2000 besluit de directie van de NS het station te herstellen. De wachtkamers, de loketten en de wandschilderingen komen er weer precies uit te zien zoals in 1874. Na de ingrijpende verbouwing wordt het museum in 2005 heropend. In juni 2010 heeft het museum bekendgemaakt dat het sinds de heropening 1,8 miljoen bezoekers heeft mogen verwelkomen.

Programma / activiteiten

Het Spoorwegmuseum is gevestigd in het Maliebaanstation in Utrecht. Vanaf station Utrecht Centraal rijdt er een pendeltrein naar het museum.

Het Spoorwegmuseum is opgedeeld in vier werelden. In iedere wereld valt er genoeg te zien en te ontdekken. De eerste wereld heet de Grote Ontdekking. Een lift brengt bezoekers mee terug naar 1800 en de mijnschacht waar de stoommachine werd ontdekt. De tweede wereld is die van de droomreizen. Rijke mensen konden aan het einde van de negentiende eeuw met de Oriënt Express naar Constantinopel reizen. De derde wereld is die van de Stalen Monsters. Bezoekers kunnen een kijkje nemen op de zolder van een spoorwegmedewerker. In de vierde wereld kunnen bezoekers de mooiste treinen bewonderen.

De ruime collectie rijtuigen, schaalmodellen, stoommachines, treinstellen en locomotieven van het museum zijn verdeeld over de vier werelden. Bezoekers die graag een ritje willen maken met een historische trein, kunnen elk tweede weekend van de maand plaatsnemen in de Heimwee Express. Groepen kunnen kiezen uit verschillende arrangementen en voor kinderen worden er speciale feestjes georganiseerd.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling