Introductie

Voor wie een uitgestrekte blik over het prachtige Achterhoekse landschap wil werpen biedt de Jacobskerk in Winterswijk uitkomst. De toren van deze fraaie gotische kerk is namelijk te beklimmen. De toren zelf is 57 meter hoog, zo hoog kun je helaas niet klimmen. Maar tot aan de omloop is het nog altijd 34 meter. Om daar te komen moeten dus aardig wat treden bedwongen worden. Maar eenmaal op de omloop wordt de inspanning direct beloond met schitterende vergezichten over alle windstreken. Maar de Jacobskerk is natuurlijk meer dan alleen de toren. De Jacobskerk is een prachtig bouwwerk met oude grafstenen, muurschilderingen uit de late middeleeuwen en de renaissance, een bijzondere kroonluchter en een mooi orgel. Zeer de moeite waard dus om te bezoeken.

Ga naar de website van Jacobskerk Winterswijk

Historie en populariteit

Op de plek waar nu de Jacobskerk staat stond naar alle waarschijnlijkheid al twaalf eeuwen geleden een houten doopkerkje. Tijdens een grondige restauratie van de huidige kerk eind jaren zestig begin jaren zeventig werden er echter geen sporen van deze kerk gevonden. Wel kwamen fundamenten uit 1200 aan het licht. Dit waren fundamenten van de Romaanse kerk die als voorganger van de Jacobskerk geldt. Een tekening van Jan de Beijer uit 1743 wordt gezien als de oudste afbeelding in de kerk.

Locatie

Winterswijk ligt diep in de Achterhoek, tegen de Duitse grens aan. Het prachtige Achterhoekse landschap, waarin licht glooiende weidevelden en bossen zich laten afwisselen, spreekt bij veel toeristen tot de verbeelding. Winterswijk kent daarnaast een groot aantal Rijksmonumenten, veelal op agrarisch gebied. Dus liefhebbers van oude monumentale boerderijen kunnen hier prima terecht. De Achterhoek staat bovendien bekend om zijn vele kastelen en ook in de directe omgeving van Winterswijk staan er een aantal. Even ten noordwesten van Winterswijk ligt het vestingstadje Groenlo, dat vooral in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol heeft gespeeld. Het Stadsmuseum Groenlo belicht deze periode op een bijzonder informatieve manier en is daarmee zeker een aanrader om een bezoek aan Winterswijk mee te combineren.

Programma / activiteiten

In de Jacobskerk vinden regelmatig tentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen plaats. Op de website vind je de meest actuele informatie.

Stats & tags


Winterswijk, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling