Introductie

Het Jenevermuseum bestaat uit verschillende afdelingen, zodat er op een veelzijdig bezoek kan worden gerekend. Het Jenevermuseum is gevestigd in Schiedam en deze stad staat bekend als dé Jeneverstad van het land. Men kan hier kennismaken met de geschiedenis van jenever en de vaste collectie bekijken met onder meer glaswerk, reclame, verpakkingen en werkmaterialen. Zeker interessant in het Jenevermuseum is de nog altijd in werking zijnde branderij. Hier maakt de jeneverstoker op ambachtelijke wijze de moutwijnjenever Old Schiedam. Uiteraard kunnen bezoekers flessen jenever aanschaffen in de museumslijterij en in de winkel kan men ook andere leuke producten kopen, zoals jeneverbessensnoepjes of reclamebordjes.

Ga naar de website van Jenevermuseum

Historie en populariteit

Het idee van het oprichten van een branderijmuseum is in de jaren zestig ontstaan in het brein van de distillateur van B.A.J. Wittkamp. Hij vond het zonde dat de laatste disilleerderij moest sluiten om financiële redenen. Het toeval wilde dat ook het Stedelijk Museum en het productschap voor Gedistilleerde Dranken een vergelijkbaar idee hadden, waarbij er in de kelder van het stedelijk museum het Nationaal Gedistilleerdmuseum ontstond met de J-collectie. In de jaren tachtig werd besloten om een samenwerking aan te gaan en dat heeft er toe geleid, dat in 1996 de deuren van het Jenevermuseum open werden gesteld.

Locatie

Het Jenevermuseum is gevestigd in een monumentaal pand aan de Lange Haven in Schiedam, provincie Zuid Holland en is met de tram, bus en auto prima te bereiken. Vanaf Schiedam centraal is het museum met tram 21 en tram 23 bereikbaar en vanaf daar rijden ook diverse bussen in de richting van de Koemarkt. Er kan in de directe omgeving geparkeerd worden, waarbij er alleen met de chipkaart betaald kan worden.

Programma / activiteiten

Het Jenevermuseum heeft naast de branderij en het museum met vaste- en wisselende tentoonstellingen ook nog drie andere zalen tot de beschikking, waaronder het Proeflokaal, de Graanzolder en de Kruidenzolder. Deze zalen zijn geschikt voor verhuur van zakelijke en feestelijke aangelegenheden. In het Proeflokaal is het cafégedeelte gevestigd, waar bezoekers wat kunnen drinken. Het Jenevermuseum is bovendien aangemerkt als officiële trouwlocatie en de ambachtelijke, historische zalen maken van iedere bruiloft een waar sprookje. Daarnaast kunnen bezoekers kiezen uit diverse samengestelde arrangementen, waaronder een rondleiding inclusief proeverij.

Voor kinderen en het onderwijs is het museum eveneens een interessant uitje. Een bezoek wordt extra leuk en leerzaam door te ruiken aan de diverse specerijen en te voelen aan de loodzware kruiken. Het Jenevermuseum is zodoende een prima uitje voor het hele gezin!

Stats & tags


Schiedam, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling