Introductie

Het verhaal achter het Gelderse vestingstadje Elburg is gerust bijzonder te noemen. Tot diep in de veertiende eeuw was Elburg overgeleverd aan de grillen van de Zuiderzee. Mede dankzij de grote rijkdommen die de stad ten tijde van de Hanze vergaarde kon een haast megalomaan plan ten uitvoering gebracht worden. Elburg werd compleet herbouwd op een plek veilig voor de Zuiderzee, omringd door stadmuren en grachten. Rentmeester Aent Thoe Boecop kreeg van opdrachtgever de Hertog van Gelre tevens de opdracht mee een stadskasteel te bouwen binnen de nieuwe grenzen van de stad. Resultaat is Kasteel Elburg, toen een van de eerste stenen gebouwen van de stad en thans nog steeds een van de meest markante gebouwen van Elburg.

Ga naar de website van Kasteel Elburg

Historie en populariteit

Kasteel Elburg is gebouwd tussen 1392 en 1396, toen Elburg zelf volledig herbouwd werd. Arent Thoe Boecop kreeg het gebouw na realisatie geschonken van de Hertog van Gelre. Zijn zoon verkocht het in 1400 aan de stad, waarna het kasteel ruim vijfeneenhalve eeuw in gebruik is geweest als stadhuis. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als vergaderlocatie.

Locatie

Elburg zelf is al een museum op zich. Het bijzonder pittoreske vestingstadje is een zeer populaire toeristische bestemming. Niet zo verwonderlijk, want nergens anders in ons land zijn op een zo klein oppervlak zo veel monumenten te bezichtigen. Enkele andere bijzondere gebouwen in Elburg zijn onder andere de markante Vischpoort en de Grote of Sint-Nicolaaskerk aan de rand van de stad. Naast vestingstad geniet Elburg dankzij de ligging aan het Veluwemeer tevens grote bekendheid als watersportplaats. Daarnaast ligt de vestingstad op korte afstand van de Veluwe, hetgeen een bezoek aan Elburg ook prima laat combineren met een wandeling door dit prachtige natuurgebied.

Programma / activiteiten

Kasteel Elburg wordt tegenwoordig gebruikt als vergaderlocatie en is niet vrij te bezichtigen. Wel worden er met enige regelmaat exposities georganiseerd waarbij het tegelijk mogelijk is te genieten van het interieur van dit markante gebouw.

Stats & tags


Elburg, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling