Introductie

De Verwachting te Tholen is een gerestaureerde molen uit 1848. De molen is in gebruik en te bezichtigen. U vindt hier ook De Vlaswiek, een klein winkeltje waar onder andere ambachtelijke producten te koop zijn.

Ga naar de website van Korenmolen De Verwachting te Tholen

Historie en populariteit

In 1848 verrees Molen De Verwachting te Tholen. De eerste molenaar was Marinus van der Stel. De vierde eigenaar plaatste een motor in de molen. Ook op dagen dat de wind niet genoeg kracht had, kon hierdoor vanaf 1924 toch gemaald worden. In 1964 werd de laatste keer gemaald voor menselijke consumptie. Het malen van veevoer kwam drie jaar later tot stilstand. Vanaf 1971 veranderde de molen nog een aantal keer van eigenaar. Toen de familie Van Gorsel het kocht in 1980, was de molenromp verbouwd tot woning en verbonden met het aangrenzende woonhuis.In 2005 kreeg de molenromp de status van monument. In 2006 kreeg de familie Van Gorsel het verzoek van de Rijksdienst om de hele molen weer maalvaardig te maken. De familie ging akkoord. De Rijkssubsidie van €291.104 bleek echter onvoldoende. Met de steun van veelal lokale bedrijven en organisaties, en de inzet van de familie zelf, kon de restauratie toch starten. Op 6 mei 2008 was het zover. Na ruim een jaar van restaureren werd de molen officieel geopend op 5 september 2009. Molenwinkel De Vlaswiek van Jan en Iza van Gorsel werd op 30 april 2010 geopend.

Locatie

In het oosten van Zeeland ligt Molen De Verwachting te Tholen, in het plaatsje Tholen. U loopt binnen 10 minuten van de bushalte naar de molen. Komt u liever met de auto? Ook dan is de molen prima te bereiken. Het is tevens een goed startpunt voor een verkenningstocht door het Zeeuwse landschap.

Programma / activiteiten

De Verwachting te Tholen bestaat uit een ruim 150 jaar oude molen en een molenwinkeltje. De molen is prachtig gerestaureerd en van dinsdag tot en met zaterdag open voor publiek. De Verwachting is in 2009 opnieuw in gebruik genomen. Wanneer de molen op maandag of buiten de openingstijden draait, mag u ook naar binnen. Molenaar Jan verzorgt ook rondleidingen. Deze dient u wel vooraf te reserveren. In molenwinkel De Vlaswiek worden wel 70 verschillende soorten meel verkocht. En allen op ambachtelijke wijze gemalen natuurlijk. Verder verkoopt De Vlaswiek zelfgemaakte cadeautjes, boeken, souvenirs, wijn en meer.

Stats & tags


Tholen, Zeeland, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling