Introductie

Superlatieven ontbreken om Maastricht te beschrijven. De leukste stad van Nederland heeft alles. De mooiste winkels in de prachtigste winkelstraatjes, de fijnste terrassen op de meest idyllische plekjes, een historie die rijkt tot ver voor het begin van onze jaartelling en dat alles in prettige warme Bourgondische jas. Maastricht ademt ‘joie de vivre’. En daarom is Maastricht een must voor iedereen die van het leven houdt.

Ga naar de website van Maastricht

Historie en populariteit

Maastricht behoort tot een van de oudste steden van ons land. En dat is overal in het straatbeeld te zien. Met bijna 1700 Rijksmonumenten hoeft de hoofdstad van Limburg alleen Amsterdam voor zich te laten in het rijtje plaatsen met de meeste Rijksmonumenten. En dat maakt van Maastricht een waar openluchtmuseum waar om iedere hoek heen weer nieuwe verrassingen wachten. Een stadswandeling is de beste manier om de unieke magie van de stad te ontdekken.

Bezienswaardigheden

Maastricht is één grote bezienswaardigheid. De talloze pittoreske hofjes, nauwe steegjes, knusse pleintjes en monumentale gebouwen geven de bezoeker het gevoel teruggeworpen te worden in de tijd. Daarnaast biedt de Limburgse hoofdstad onderdak aan een groot aantal musea, waarvan het Bonnefantenmuseum de bekendste is. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie van oude en hedendaagse kunst en weet de bezoeker te verrassen met pakkende exposities. Andere bekende musea zijn het Nederlands Architectuurinstituut Maastricht en het Museum aan het Vrijthof.

Evenementen

Het hele jaar door worden er evenementen en festivals georganiseerd in Maastricht, waarvan carnaval toch wel de bekendste is. Vastelaovend in Mestreech, zoals carnaval in Maastricht genoemd wordt, bestaat uit optochten, het Zaate Herremeniekes Concours en straatcarnaval en geniet ook grote populariteit onder niet Maastrichtenaren. Maastricht is tevens het decor voor één van ’s werelds meest prestigieuze kunstbeurzen, de TEFAF. Tegelijk met de kunstbeurs worden ook het internationaal theater-, dans-, opera- en muziekfestival ‘tijdenstefaf’ en Jazz Masters Maastricht georganiseerd. ’s Werelds meest beroemde Mestreechteneer is natuurlijk Andre Rieu. En ondanks zijn status als wereldster vergeet de koning van de Wals zijn thuisbasis niet en treedt hij jaarlijks op op wat door velen het mooiste plein van Nederland genoemd wordt: het Vrijthof. Op sportief gebied is Nederlands enige wielerklassieker de Amstel Gold Race een jaarlijks terugkerend evenement. De start is in Maastricht, de finish in het even verderop gelegen Valkenburg.

Stats & tags


Maastricht, Limburg, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling