Introductie

Maak op een verrassende wijze kennis met de unieke culturele identiteit van Maastricht in het Museum aan het Vrijthof. Aan de hand van prachtige gebruiksvoorwerpen en een kunstcollectie toont het museum vijf eeuwen stadsgeschiedenis.

Ga naar de website van Museum aan het Vrijthof

Historie en populariteit

Museum aan het Vrijthof is gevestigd in het Spaans Gouvernement, een kapittelhuis uit de zestiende eeuw. De Spaanse koning Karel V verbleef in de zestiende eeuw regelmatig in dit gebouw. Boven de ramen op de eerste verdieping zijn nog altijd wapenschilden te bewonderen die herinneren aan zijn verblijf. In 1973 kreeg het gebouw een museumfunctie. De basiscollectie bestond voornamelijk uit de particuliere verzameling meubels, aardewerk, porselein, glaswerk en zilver uit de achttiende eeuw van het echtpaar Wagner-de Wit. Het museum kreeg de naam Museum Spaans Gouvernement, maar wordt tegenwoordig Museum aan het Vrijthof genoemd. Het museum staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Museum aan het Vrijthof is op 1 juni j.l. officieel geopend na een grootscheepse verbouwing.

Locatie

Het Vrijthof in Maastricht is een plein in de binnenstad. In ongeveer 15 minuten loopt u vanaf station Maastricht naar dit plein. Onder het Vrijthof vindt u een parkeergarage voor fietsen en auto’s.

Programma / activiteiten

De basiscollectie van het museum bestaat nog altijd uit de indrukwekkende verzameling van het echtpaar Wagner-de Wit. Daarnaast bezit het museum onder meer een collectie schilderijen van Maastrichtse kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw, unieke voorwerpen van zilversmeden, prachtige pistolen uit de achttiende en negentiende eeuw, en een verzameling van voornamelijk zilver en uurwerken van mevrouw Eras-Bonhomme. Het museum beschikt over een vergaderruimte voor zo’n 45 personen en een gezellig café.

Stats & tags


Maastricht, Limburg, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling