Introductie

Een bijzonder museum in een bijzonder stadje. Museum Elburg in de gelijknamige plaats op de Veluwe herbergt een uitgebreide collectie voorwerpen waaruit de rijke geschiedenis van Elburg kan worden opgetekend. Deelcollecties hebben betrekking op de rechtspraak, de visserij, de verdediging van de vestingstad, zilver en viceadmiraal J.H. van Kinsbergen, ook wel bekend als de laatste zeeheld.

Ga naar de website van Museum Elburg

Historie en populariteit

Museum Elburg is gevestigd in een van de meest karakteristieke panden van het vestingstadje. Het voormalige Agnietenconvent, dat lang geleden diens deed als vrouwenklooster en meer recent als gemeentehuis.

Locatie

Elburg zelf is al een museum op zich. Het bijzonder pittoreske vestingstadje is een zeer populaire toeristische bestemming. Niet zo verwonderlijk, want nergens anders in ons land zijn op een zo klein oppervlak zo veel monumenten te bezichtigen. Bijzonder is de decentrale positie van de kerk in Elburg. Dit omdat Elburg in de tijd vanaf de tekentafel is ontworpen. Het oorspronkelijke Elburg had regelmatig te kampen met de grillen van de Zuiderzee. Dankzij de toenemende welvaart van de Hanzestad Elburg werd het mogelijk een compleet nieuwe stad te bouwen. De kerk bleef echter buiten de grachten bestaan en pas later werd deze alsnog binnen de stadspoorten gebouwd, zij het op een nog onbebouwd hoekje in het oosten van de stad. Bijzondere gebouwen in Elburg zijn onder andere de markante Vischpoort en het Arent Thoe Boecophuis, vernoemd naar de tekenaar van het ‘nieuwe’ Elburg.

Programma / activiteiten

Museum Elburg organiseert naast de vaste exposities over zilver, visserij, rechtspraak, stadverdediging en Van Kinsbergen ook meerdere wisselende tentoonstellingen per jaar. Raadpleeg de agenda van het museum voor de meest actuele agenda. Museum Elburg biedt zijn bezoekers ook de mogelijkheid een bezoek aan het museum te combineren met een stadwandeling. Hierbij nemen professionele gidsen groepen vanaf tien personen mee op een historische ontdekkingstocht door museum en stad. Daarnaast beschikt het museum ook over podcatchers, waarmee bezoekers zichzelf handig kunnen rondleiden door Museum Elburg.

Stats & tags


Elburg, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling