Introductie

Museum Het Joodse Schooltje is een monument ter nagedachtenis aan de omgekomen Joodse inwoners van Leek. In het museum krijgen bezoekers een kijkje in de indrukwekkende Joodse geschiedenis van het dorpje Leek. Aan de buitenmuren van het museum staan in stenen plakkaten de namen gegraveerd van alle Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog vanuit Leek werden weggevoerd en vermoord. De Joodse kinderen kregen lessen in de Hebreeuwse taal en in de Joodse Religie. Het museum heeft hiervan diverse naslagwerken en boeken in haar bezit.

Ga naar de website van Museum het Joodse Schooltje

Historie en populariteit

In 1855 werd de Joodse school geopend en kregen Joodse kinderen hier lessen. Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak woonden er nog circa 90 Joodse mensen in Leek. Na de oorlog deed het schoolgebouwtje dienst als schuur en in 1994 werd het afgebroken, vanwege de aanleg van een fietspad. Echter, de gemeente Leek vond dat het gebouw niet vergeten mocht worden en gaf zodoende medewerking aan wederopbouw. Er werd een stichting in het leven geroepen, de Samuel Levie Stichting, die de financiën en inrichting op zich nam. In 1995 werd het schooltje na restauratie als museum ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners van Leek geopend.

Locatie

Museum Het Joodse Schooltje is gelegen in de gemeente Leek, provincie Groningen. Het museum is goed te bereiken en draait volledig op vrijwilligers. Er wordt geen entree geld gevraagd, maar een vrijwillige gift wordt zeer zeker gewaardeerd.

Programma / activiteiten

In museum Het Joodse Schooltje worden diverse activiteiten op vrijwillige basis georganiseerd. Naast een stukje geschiedenis waar bezoekers kennis mee maken, worden er regelmatig lezingen en rondleidingen georganiseerd voor groepen en scholen. Op 4 mei elk jaar, organiseren zij een herdenking bij het monument van het schooltje. Er wordt informatie en documentatie, gerelateerd aan het Joodse Schooltje, in stand gehouden en er worden geregeld wisselende kleine tentoonstellingen georganiseerd. Daarnaast wordt er ingespeeld op actuele Joodse feestdagen, zoals het Loofhuttenfeest en Pesach en er is een kleine bibliotheek aanwezig bij museum Het Joodse Schooltje, waar men gratis boeken kan lenen.

Stats & tags


Leek, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling