Introductie

Museum In ’t Houten Huis is een educatief, kindvriendelijk en boeiend museum dat de rijke historie vertelt van het Schermereiland met zijn zeevarende bewoners. Aan de hand van objecten en audiovisuele presentaties krijgen bezoekers een kijkje in het verleden. Het museum is in de thema’s walvisvaart & haringvisserij, molens & Leeghwater en houten huizen & branden ingedeeld. Naast de vaste expositie worden er tevens tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd in de expositieruimte en de galerij. Tijdens wisselexposities worden thema’s uit de regionale en lokale geschiedenis in Museum In ’t Houten Huis belicht.

Ga naar de website van Museum In ‘t Houten huis

Historie en populariteit

Op de plek waar Museum In ’t Houten Huis staat, wordt al meer dan drie eeuwen lang een maatschappelijke functie vervuld. In 1700 diende het gebouw als een thuis voor kinderen, ouden van dagen en behoeftige weduwen. In 1733 namen de weeskinderen van het weeshuis uit de Rietbuurt eveneens hun intrek in het gebouw. Het armenhuis verloor zijn functie in 1965 door de invoering van de Algemene Bijstandswet. Het pand werd een consultatiebureau van het Witte Kruis, afdeling De Rijp. Ook de thuiszorg heeft hier nog even gezeten. De eerste verdieping werd gebruikt als opslag van een historische collectie door het Oudheidkundig Genootschap De Rijp, de voorloper van het huidige museum. In 2003 was de restauratie en nieuwbouw van Museum In ’t Houten Huis een feit. Jaarlijks trekt het museum veel bezoekers.

Locatie

Museum In ’t Houten Huis is gelegen in het dorp De Rijp, gemeente Graft-De Rijp in de provincie Noord Holland. Het museum is prima met eigen vervoer te bereiken. Wie reist met het openbaar vervoer kan vanaf Amsterdam Centraal Station de bus nemen. De Rijp is eveneens via het water bereikbaar.

Programma / activiteiten

Museum In ’t Houten Huis beschikt over een gevarieerde collectie die de geschiedenis vertelt van De Rijp en het Schermereiland. In de audiovisuele ruimte worden als inleiding twee korte films getoond. Het museum is op de begane grond in thema’s ingedeeld, te weten de zeevaart, de walvisvaart en de haringvisserij. Aan de hand van prenten, walvisbotten, baleinen voorwerpen, oude zeekaarten en een kajak uit Groenland worden de thema’s belicht. In de aanbouw op de eerste verdieping wordt verteld over brand en brandbestrijding en over houtbouw. Tijdelijke tentoonstellingen vinden plaats in de galerie.

Het museum beschikt over een museumwinkel met boeken, cadeautjes en souvenirs. Ook voor kinderen doet het museum veel. Zij kunnen onder andere kiezen uit zwerf- en zoektochten, een spannend koffertje vol opdrachten en vragen of leuke doe-opdrachten zoals oefenen met navigatieapparatuur of het dekken van een tafel op de arme en rijke manier.

Tot slot organiseert het Museum In ’t Houten Huis tevens combinatie arrangementen, waarbij een bezoek aan het museum wordt gecombineerd met bijvoorbeeld varen in het Groene Hart.

Stats & tags


De Rijp, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling