Introductie

Het cultuurhistorisch museum ’t Behouden Huys vertelt bezoekers de geschiedenis van het eiland Terschelling. Het museum is naar het onderkomen van Terschellinger Willem Barentsz vernoemd. Hij overwinterde samen met zijn bemanning in 1596-1597 op Nova Zembla in het Behouden Huys. Het museum is in twee originele commandeurshuizen uit de 17e eeuw gevestigd en ook het schip van Willem Barentsz kan men hier bezichtigen. Daarnaast kunnen gasten van alle leeftijden een varend ritje maken met de oudste motorreddingsboot van Nederland tijdens een bezoekje aan museum ’t Behouden Huys.

Ga naar de website van Museum ‘t Behouden Huys

Historie en populariteit

Museum ’t Behouden Huys is opgericht door Jan Lieuwen en Gerrit Knop. Een eenmalige tentoonstelling was zo populair bij bezoekers dat al snel werd besloten van de tentoonstelling een permanent museum te maken. Jaarlijks wordt een expositie gehouden die is gericht op het eiland en de eilandbewoners. Het museum wordt bezocht door de eilandbewoners zelf, maar ook door toeristen, vakantiegangers en dagjesmensen die het eiland Terschelling komen bezoeken.

Locatie

Museum ’t Behouden Huys is gelegen op het Waddeneiland Terschelling, provincie Friesland. Het eiland is met de veerboot vanuit Harlingen te bereiken en Harlingen is goed bereikbaar met eigen vervoer en openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

Museum ’t Behouden Huys vertelt aan de hand van prenten, objecten, land- en zeekaarten en schilderijen de geschiedenis van het eiland Terschelling. Ook een bezichtiging van het schip van Willem Barentsz, waarmee hij samen met zijn bemanning tijdens 1596-1597 naar Nova Zembla voer, behoort tot de mogelijkheden tijdens het bezoeken van het museum. Vanaf half april, begin mei kunnen bezoekers tevens een rondvaart maken op de oudste motorreddingsboot, de Jhr. Mr. J.W.H Rutgers van Rozenburg uit 1907.

Voor scholen zijn er diverse educatieve projecten ontwikkeld, waarbij met de boot het wad op wordt gegaan, en regelmatig worden er op woensdagmiddagen voor kinderen poppenkast voorstellingen gehouden in het nagebouwde museum ’t Behouden Huys.

Stats & tags


Terschelling, Friesland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling