Introductie

Het Venetië van het noorden, zo staat het Overijsselse dorp Giethoorn ook wel bekend. Bijna tweehonderd bruggetjes en een groot aantal grachten maken het leven in Giethoorn op zijn minst gezegd bijzonder. Maar hoe zag dat leven er door de loop der jaren echt uit? Op deze en vele andere vragen krijgen bezoekers van Museumboerderij ’t Olde Maat Uus antwoord. ’t Olde Maat Uus is een prachtig bewaard gebleven boerderij met authentieke inrichting, waarin de bezoeker alles te weten komt over honderd jaar wonen in werken en het waterdorp.

Ga naar de website van Museumboerderij ‘t Olde Maat Uus

Historie en populariteit

In mei 1986 was het de toenmalige Overijsselse Commissaris van de Koningin die het museum met een ceremoniële handeling officieel voor het publiek openstelde. Maar de historie van het museum rijkt verder terug in de tijd. Want reeds in 1980 werd ’t Gieters Comité opgericht bestaande uit een groep enthousiastelingen die er op gebrand was het cultuurhistorisch erfgoed van Giethoorn voor latere generaties te bewaren. ’t Olde Maat Uus, destijds een sterk vervallen boerderij, werd aangekocht en met vereende krachten werd deze opgeknapt tot de trotse boerderij die nu dienst doet als onderkomen voor de museumboerderij.

Locatie

Het schilderachtige Giethoorn ligt in het noorden van de mooie provincie Overijssel. Het dorpje geniet grote bekendheid als toeristische trekpleister en jaarlijks weten vele honderdduizenden mensen de weg naar het dorp te vinden. Onder deze toeristen bevinden zich vanwege het waterrijke gebied waarin Giethoorn ligt veel watersporters. Giethoorn ligt op de rand van één van Nederlands mooiste nationale parken, Nationaal Park Weerribben-Wieden. De Bovenwijde en het Zuideindigerwijde zijn plassen in de directe omgeving van het dorp, de Beulakerwijde en de Belterwijde liggen iets zuidelijker en zijn qua omvang een stuk groter. Het zal overigens niemand verbazen dat Giethoorn zich het beste laat ontdekken vanaf het water. Heb je een boot? Niet getreurd, in de directe omgeving van Giethoorn zijn talloze bedrijfjes die fluisterboten en puntertjes verhuren.

Programma / activiteiten

Kom je met kinderen? Laat de kids dan eerst thuis een leuke kleurplaat maken en lever deze in bij het museum. Hiermee maken de kinderen kans op een leuke prijs. De kleurplaat is op de site van ’t Olde Maat Uus te downloaden. Op de site vind je ook de meest actuele informatie over exposities, openingstijden etc.

Stats & tags


Giethoorn, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling