Introductie

Het gemaal Cremer is een prachtig stukje cultuurhistorie in het uiterste noorden van het land. Lange tijd zorgde dit dieselgemaal er voor dat de bewoners van het in het noordoosten van Groningen gelegen Oldambt un voeten droog hielden. De aardgaswinning en de daarmee gepaard gaande bodemdaling maakte de komst van een nieuw gemaal noodzakelijk. In 2000 werd het nieuwe gemaal Rozema in werking gesteld en kreeg het gemaal Cremer de status van museumgemaal.

Ga naar de website van Museumgemaal Cremer

Historie en populariteit

Dieselgemaal Cremer heeft vanaf 1930 gedraaid. Een toenemende hoeveelheid binnenwater maakte de komst van het gemaal noodzakelijk. Daarvoor waren het twee sluizen, eerst de ‘Boog van Ziel’, later de ‘nieuwe sluis’ die voor de afwatering zorgden. Toen ook de capaciteit van de nieuwe sluis onvoldoende bleek, werd gestart met de bouw van het gemaal Cremer, dat indien noodzakelijk 24 uur per dag water naar de zee kon pompen. Sinds het gemaal Cremer buiten dienst is gezet worden zowel het gebouw als de machines door een aantal vrijwilligers in goede staat gehouden. De staat is zelfs zo goed, dat wanneer er zich een calamiteit zou voordoen, het gemaal direct kan bijspringen.

Locatie

Het gemaal Cremer ligt in het Groningse dorpje Termunterzijl in de gemeente Delfzijl. Onder andere de honderdtachtig kilometer lange Internationale Dollardroute loopt langs het dorp, dat een beschermd dorpsgezicht heeft. Naast het dorpje doet deze route ook onder andere de Duitse steden Leer en Emden aan en de Nederlandse plaatsen Appingedam en Drieborg. Termunterzijl heeft eveneens een eigen zandstrand, dat is aangelegd voor recreatieve doeleinden. Daarnaast is Termunterzijl ook een geliefde bestemming voor watersporters. De jachthaven die op de plek ligt waar vroeger de vissershaven lag biedt plaats aan honderd boten.

Programma / activiteiten

Het gemaal Cremer is met uitzondering van de maanden januari en december iedere zondag geopend voor publiek. Dan worden ook de prachtige dieselmotoren gestart door de vrijwilligers. De entree is gratis. Groepsrondleidingen kunnen op verzoek ook op andere dagen plaats vinden.

Stats & tags


Termunterzijl, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling