Introductie

Museumwoning Huis Sonneveld in Rotterdam laat een waarheidsgetrouw beeld zien van hoe het geweest is om in een ultramoderne woning te vertoeven in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Het is een originele, gerestaureerde woning die overgebleven is van een bouwstijl die bekend staat als het Nieuwe Bouwen. Bij deze manier van bouwen werden materialen als beton en staal gebruikt, om een praktische woning te creëren, met veel open en vrij indeelbare ruimten. Proef de jaren dertig sfeer in de lichte ruimten met heldere kleuren en strakke lijnen. Bezoekers van jong tot oud kunnen Museumwoning Huis Sonneveld bezichtigen al dan niet met een gratis audiotour.

Ga naar de website van Museumwoning Huis Sonneveld

Historie en populariteit

Museumwoning Huis Sonneveld is onderdeel van het Nederlands Architectuurinstituut (het NAi) in Rotterdam. Het is in 1929-1930 ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, die bekend zijn van het ontwerp van onder andere de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. Opdrachtgever was Albertus Sonneveld, een van de directeuren van Van Nelle. Hij wilde graag een modern, vrijstaand huis. In 1933 verhuisde hij naar het huis aan de Jongkindstraat en heeft er tot 1955 met zijn gezin gewoond. In 1997 werd de woning door de Rotterdamse Stichting Bevordering van Volkskracht gekocht en sinds 1999 werkt deze Stichting samen met het Nederlands Architectuurinstituut, dat onder andere verantwoordelijk is voor de herinrichting van het huis. Nadat het huis gerestaureerd was, werd het in 2001 geopend als Museumwoning Huis Sonneveld van het NAi en toegankelijk voor publiek gesteld. Sindsdien trekt het jaarlijks vele bezoekers.

Locatie

De Museumwoning Huis Sonneveld is naast het Nederlands Architectuurinstituut gelegen, dat zich bevindt in het centrum van Rotterdam, op slechts vijftien minuten lopen van het Centraal Station. Met het openbaar vervoer is het NAi te bereiken met de metro, tram of bus. Bij het NAi is beperkt ruimte voor betaald parkeren.

Programma / activiteiten

Tijdens een bezoekje aan Museumwoning Huis Sonneveld gaan bezoekers even terug in de tijd. Het huis laat allerlei praktische snufjes zien, die voor de jaren dertig heel bijzonder waren. Zo vindt men diverse moderne voorzieningen die het huishouden vergemakkelijkten. Ook meubels en stoffen zijn authentiek voor die tijd. De gratis audiotour geeft informatie over de geschiedenis, architectuur en het interieur. Als bezoeker kan men vrij door de woning lopen en ervaren hoe men in die tijd woonde en leefde.

Voor kinderen is er eveneens een audiotour, genaamd “Logeren bij Leonard”. Tijdens deze tour ontdekken kinderen de museumwoning op een leuke, speelse manier. Leonard, de kleinzoon van Albertus Sonneveld, neemt de kinderen mee op ontdekkingstocht door de woning en vertelt hen alles over het huis. Zijn verhaal wordt verduidelijkt aan de hand van diverse voorwerpen, die de kinderen mee krijgen in een koffertje. Museumwoning Huis Sonneveld in Rotterdam is zodoende geschikt voor het hele gezin.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling