Introductie

Nationaal Park De Groote Peel is een vogelrijk natuurgebied. Dit hoogveengebied waar men vroeger turf stookten, is bij uitstek aantrekkelijk om wandelend te verkennen en te beleven. Het gebied is voor vogels een echte trekpleister, want meer dan 200 verschillende vogels zijn hier te vinden. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet door het gebied. Deze laten bezoekers en natuurliefhebbers struinen langs de mooiste plekjes.

Ga naar de website van Nationaal Park de Groote Peel

Historie en populariteit

De geschiedenis en het ontstaan van het gebied kunnen bezoekers zien aan de hand van een permanente tentoonstelling in het bezoekerscentrum. Hier worden ook geregeld activiteiten voor kinderen georganiseerd. Er is een speelweide met picknickplaatsen aanwezig en er worden verschillende tochten en excursies door het Nationaal Park De Groote Peel aangeboden, die starten vanuit het bezoekerscentrum.

Locatie

Circa 10.000 jaar geleden was het Nationaal Park De Groote Peel een moerasachtig, groot gebied. Een gebied dat tussen de zandheuvels lag toen de natuur met de bouw van veen begon. De eerste laag werd gevormd door de riet- en grassoorten. Hier groeide veenmos overheen. Dit veenmos bleef groeien, maar stierf tegelijkertijd van onderen af, waardoor een dikke laag hoogveen ontstond. De mens ontdekte vervolgens dat dit goed materiaal was voor brandstof en sinds de 19e eeuw ging men de turf grootschalig gebruiken als brandstof.

Programma / activiteiten

In 1951 kreeg het gebied de status natuurreservaat en vandaag de dag heeft Staatsbosbeheer het gebied in handen. Zij lieten de natuur gecontroleerd zijn gang gaan, zodat een gebied van moerassen, plassen, heidevelden, vlakten en bossen ontstond. Dit werd het Nationaal Park De Groote Peel, een gebied waar veel mensen jaarlijks komen wandelen en recreëren.

Nationaal Park De Groote Peel is gelegen in Nederweert, provincie Limburg in de driehoek Nederweert, Asten en Meijel. Het bezoekerscentrum is goed bereikbaar, zowel met de eigen auto als met het openbaar vervoer. Vanaf station Venlo of Weert rijden bussen richting het gebied.

Er is veel te zien en te doen in Nationaal Park De Grote Peel. Bezoekers kunnen het gebied verkennen al wandelend, per fiets of te paard. Het ecologisch Bezoekerscentrum Mijl op Zeven biedt een permanente expositie over de natuur- en cultuurhistorie en de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Daarnaast worden er regelmatig wisselende tentoonstellingen georganiseerd.

Er is een leeshoek, een kleur en speelhoek voor kinderen en een uitleen voor diverse doe- en ontdekkingstochten voor het hele gezin. Verder is er een activiteitenruimte en winkel met allerlei materialen. De inpandige horecagelegenheid zorgt voor de inwendige mens en op de speelweide kan men picknicken. Voor kinderen is er een speurtocht beschikbaar en vanaf Nationaal Park De Groote Peel starten tevens vele wandelroutes en excursies richting de natuur.

Stats & tags


Heusden, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling