Introductie

Natuurmuseum Fryslan is een museum waar zelf doen en beleven centraal staat. Het thema heeft alles te maken met de natuur. Informatie over bijzondere planten en dieren, wisselende tentoonstellingen, opdrachten, spelletjes, een rondje vliegen boven Fryslan, een potvis van dichtbij bekijken, proefjes doen of over de bodem van een sloot lopen, in het Natuurmuseum Fryslan kan het allemaal. Het museum is dan ook buitengewoon geschikt voor jong en oud.

Ga naar de website van Natuurmuseum Fryslân

Historie en populariteit

In 1923 is het Natuurmuseum Fryslan ontstaan, doordat de initiatiefnemer Gerrit Bosch alle natuurliefhebbers in Friesland opriep om mee te werken aan de oprichting van het museum. Hij zelf had al een aardige collectie van circa 150 opgezette vogels verzameld, met dank aan rijksveldwachter Vollema en dit was het begin van zijn museum. Na de start leed het museum een zwervend bestaan en na de Tweede Wereldoorlog vestigde het museum zich in de Heerestraat. In 1987 ging het museum op zoek naar een nieuw onderkomen, omdat het uit zijn jasje was gegroeid. Dat werd het Nieuw Stadsweeshuis aan het Schoenmakersperk in de binnenstad van Leeuwarden. Vandaag de dag telt het museum ruim 235.000 voorwerpen, waarvan circa 10% jaarlijks door vele bezoekers wordt bewonderd.

Locatie

Het Natuurmuseum Fryslan is gelegen in de binnenstad van Leeuwarden en daardoor zowel per auto als per openbaar vervoer goed te bereiken. Vanaf het Centraal Station kunnen bezoekers de bus nemen of te voet gaan. Het museum is volledig toegankelijk voor kinderwagens en voor mensen in een rolstoel.

Programma / activiteiten

De mooie historische collectie ligt grotendeels opgeslagen in de kelder van het Natuurmuseum Fryslan. Hierbij ligt het zwaartepunt bij de vogels. Het gaat hierbij niet alleen om opgezette vogels, maar ook om skeletonderdelen en eieren. Daarnaast vormen zwerfstenen, insectengroepen, schelpen, nachtvlinders en zoogdieren eveneens een belangrijk onderdeel van de collectie. Er zijn vaste exposities te zien, waaronder de Gouden Tor, de Walviszaal en het Open Atelier. In dit atelier krijgen bezoekers te zien hoe het opzetten in zijn werk gaat.

Daarnaast is het Natuurmuseum Fryslan ook bijzonder geschikt voor kinderen, want voor kinderfeestjes kunnen zij hier terecht voor bijvoorbeeld een piratenfeest of een drakenfeest. Voor scholen zijn er speciale museumlessen ontwikkeld, is er een educatief centrum en worden er rondleidingen gegeven. Bovendien beschikt het museum over een mooie ruimte voor onder meer zakelijke bijeenkomsten of feesten en partijen.

Stats & tags


Leeuwarden, Friesland, Nederland
Musea, Natuurmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling