Introductie

Het Nederlands Mijnmuseum is naast een educatief, historisch centrum eveneens voor oud mijnwerkers een ontmoetingsplaats. Het museum is gevestigd in de voormalige schacht van ‘Schacht II’ van de Oranje Nassau Mijnen te Heerlen. Met het museum krijgen bezoekers, onder meer via documentaires een goede indruk van het werk en de geschiedenis van de mijnbouw en bovendien wordt hiermee het werk van de Limburgse mijnwerker levend en in stand gehouden. Het oude schachtgebouw is in de UNESCO top 100 monumenten opgenomen.

Ga naar de website van Nederlands Mijnmuseum

Historie en populariteit

Op 17 december 2005 is het Nederlands Mijnmuseum geopend door minister van der Hoeven. Het museum droeg destijds nog de naam Nationaal Mijnmuseum en de opening vond plaats door het in werking stellen van de schachtwielen. Het museum is geopend met als doel; het recht doen aan de mijnwerkers, de gastarbeiders, de ondergrondse verongelukten, de asbest slachtoffers en de silicose slachtoffers. Met de realisatie van het museum is hier invulling aangegeven en kan het culturele mijnerfgoed bewaard blijven voor volgende generaties. Er is dan ook gekozen voor gevarieerde deelprojecten om het Nederlands Mijnmuseum voor iedereen aantrekkelijk te maken.

Locatie

Het Nederlands Mijnmuseum is gelegen in de Heerlen, provincie Limburg. Het museum is met de auto vanuit alle streken prima te bereiken en omdat zij is gelegen achter het NS Station, eveneens uitermate goed met het openbaar vervoer te bezoeken. Het Mijnmuseum beschikt ruimschoots over parkeergelegenheid.

Programma / activiteiten

Het Nederlands Mijnmuseum toont vooral de Limburgse mijngeschiedenis. Bezoekers kunnen hier onder meer afbouwhamers, stijlen, mijnlampen, kappen en mijnwerkgereedschappen bewonderen. Ook het drie etages tellende schachtgebouw is te bezichtigen met een echte mijnlift, alsook het ophaalgebouw. Er is veel kaartmateriaal aanwezig, waarop de vele voorwerpen en de ondergrondse kolenlagen in beeld worden gebracht.

Dagelijks worden er rondleidingen gegeven door het Nederlands Mijnmuseum, waarbij zelfs oud-mijnwerkers aanwezig zijn om het één en ander te vertellen. Er wordt eveneens een film getoond over het werken in de mijn en de geschiedenis van de mijnbouw.

Stats & tags


Heerlen, Limburg, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling