Introductie

Kunst en geschiedenis worden in het Noordbrabants Museum in Den Bosch op eigentijdse wijze en aansprekende manier tot leven gebracht. Kennis verwerven over het verleden, begrip krijgen voor het heden en inspiratie op doen voor de toekomst doe je natuurlijk in het Noordbrabants Museum. De Brabantse gastvrijheid en toegankelijkheid vieren hoogtij in het museum, waar jong en oud, Brabanders en niet-Brabanders welkom zijn. Maar voorlopig echter eventjes niet. Want door een grondige verbouwing heeft het museum zijn deuren tot eind 2012 gesloten. Maar eenmaal heropend wacht de bezoeker een museum waar Brabant trots op is.

Ga naar de website van Noordbrabants Museum

Historie en populariteit

In 2010 wisten bijna 85.000 bezoekers het Noordbrabants Museum te vinden. Daarmee was het Noordbrabants Museum na Liberty Park in Overloon en het Breda’s Museum in Breda het best bezochte museum van Noord-Brabant.

Locatie

Voor de geschiedenis van het pand waar het Noordbrabants Museum gevestigd is gaan we terug naar 1609, wanneer de jezuïeten er een college vestigen inclusief klaslokalen, tuinen en kerk voor de vele honderden studenten. Als Frederik Hendrik in 1629 Den Bosch inneemt wordt het complex uitgeroepen tot residentie van de militaire gouverneur van de stad. Sinds die tijd heeft het complex vele bestemmingen gehad, van militair ziekenhuis in de tijd van Napoleon tot aan de residentie van de eerste gouverneur van Noord-Brabant. In 1985 is het de voormalige Rijksbouwmeester en Rotterdams architect Wim Quist die het ontwerp tekent voor het Noordbrabants Museum zoals we dat tot 2011 gekend hebben. Quist is op dat moment al bekend van Kröller-Müller Museum, het Maritiem Museum en het Museon.

Programma / activiteiten

Hoewel het Noordbrabants Museum op dit moment gesloten is, is het museum online nog steeds te bezoeken. ‘De zompige wereld van ’t Moer’ is de eerste digitale expositie van het museum en neemt de bezoeker mee in de wereld van beeldend kunstenaar, illustrator en grafisch vormgever Miesjel van Gerwen, onder andere bekend van zijn scherpe getekende columns in het Brabants Dagblad.

Stats & tags


Den Bosch, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling