Introductie

Wat ooit stuifzand was is nu bos. Rucphens bos welteverstaan. Dit prachtige en vooral enorme natuurgebied van 1200 hectare ligt in het oosten van Noord-Brabant. Dennebos, loofbos, grasland en heide wisselen elkaar hier af. En daarom zijn de Rucphense Bossen bij uitstek een natuurgebied voor de natuurliefhebber die van diversiteit houdt.

Ga naar de website van Rucphense Bossen

Historie en populariteit

De transitie van stuifzand en heide naar bosgebied heeft plaatsgevonden in de beginjaren van de twintigste eeuw. In die tijd zijn er enorme hoeveelheden grove dennen, lariksen en Douglas sparren aangeplant. Deze aanplant heeft enerzijds geleid tot verdere verdroging van de toch al niet natte ondergrond, anderzijds voor een diversificatie in flora en fauna. Diverse spechten en het goudhaantje zijn er waargenomen, maar ook vele soorten vlinders hebben hun domicilie gevonden in de Rucphense Bossen.

Locatie

Rond de Rucphense Bossen liggen diverse dorpen als Rucphen en Schijf. Het Jachthuis in de Rucphense Bossen ligt in de laatste plaats, bezienswaardigheden in Rucphen zijn onder andere de kerk, de pastorie en de molen. Overigens dankt Schijf zijn naam aan het turfsteken. Met Zwarte Schijf werd het gestoken turf aangeduid dat uit deze regio afkomstig was. Voor iedereen die meer wil weten over het turfsteken in de regio is een bezoekje aan het nabijgelegen Roosendaal een aanrader. Museum Tongerlohuys in deze Brabantse stad besteedt hier veel aandacht aan. Andere aandachtspunten in dit museum zijn religie, textiel en spoorwegen. Gezamenlijk vormen deze vier thema’s de belangrijkste historische pijlers waarop Roosendaal gebouwd is. Vanaf de Romeinen, die in Roosendaal woonden en werkten tot aan de prenten van de Belgische vluchteling Alfred Oost en alles wat in de tussenliggende periode van belang is geweest voor de ontwikkeling van de stad, Museum Tongerlohuys behandelt het.

Programma / activiteiten

In de Rucphense Bossen is een uitgebreid routenetwerk voor zowel wandelaars als fietstoeristen uitgezet. Dankzij de vele knooppunten is het eenvoudig om zelf richting en afstand te bepalen.

Stats & tags


Schijf, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling