Introductie

Vanuit het Belgische Tournai (Doornik) verspreidde zich in de dertiende eeuw de zogeheten Scheldegotiek over heel Vlaanderen. En ook in Zeeuws Vlaanderen werd er al snel gebouwd volgens de regels van deze nieuwe bouwstijl. In Aardenburg, het oudste stadje van Zeeland, staat het beste voorbeeld van deze stroming, de Sint-Bavokerk of de Sint-Baafskerk. De kerk staat in de Top 100 der Nederlandse UNESCO monumenten.

Ga naar de website van Sint Baafskerk Aarden

Historie en populariteit

De kerk is gebouwd in 1243. Aardenburg groeide in die periode mede dankzij de florerende handel in steden als Brugge en Gent, uit tot een stad met vijfduizend inwoners. De bouw van de kerk vervulde daarmee in een behoefte van de bewoners.

Locatie

Niet alleen is Aardenburg de oudste stad van Zeeland, de plek werd ook al in de Romeinse tijd bewoond. Het castellum dat op de plek waar Aardenburg nu gevestigd is deed dienst als kustbewaking van het Romeinse imperium. Het Archeologisch Museum Aardenburg is overigens een prima plek om alles over die periode te weten te komen. In de hoogtijdagen van het stadje behoorde het tot de zogenaamde Vlaamse Hanze van Londen, een handelsverbond waar ook Brugge, Gent en Ieper lid van waren. Dat het Aardenburg in die tijd voor de wind ging is nu nog terug te zien in het straatbeeld. Het schilderachtige stadje herbergt een groot aantal bezienswaardigheden. Na de Sint-Baafskerk zijn de bekendste de Mariakerk en de Westpoort. Ook zijn er nog delen van de stadswallen bewaard gebleven. Een paar kilometer westwaarts ligt Sluis, eveneens een pittoresk stadje dat het bezoeken meer dan waard is. Sluis is ook de stad waar Sergio Herman de scepter zwaait over zijn Oud Sluis, het beste restaurant van Nederland. Eveneens niet ver, maar wel over de grens liggen het mondaine Knokke-Heist en het fantastische Brugge. Voldoende te beleven dus.

Programma / activiteiten

De toren van de Sint-Baafskerk is te beklimmen. Een fikse beproeving, maar de prachtige vergezichten over Vlaanderen en Zeeuws Vlaanderen zullen de pijn zeker verzachten.

Stats & tags


Aardenburg, Zeeland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling