Introductie

De Stevenskerk in Nijmegen is de grootste en oudste kerk van Nijmegen met een boeiende en rijke historie. Het overgrote deel van de kerk dateert uit de 15e eeuw, hoewel er eveneens delen uit de 13e eeuw overeind staan, na het bombardement in 1944 op Nijmegen. Het absolute hoogtepunt van de Stevenskerk is de graftombe van Catharina van Bourbon. Om de kerk te verheffen tot kapittelkerk stelde zij haar kapitaal beschikbaar. Ze werd dan ook op een ereplaats begraven, te weten voor het hoofdaltaar. Haar zoon plaatste hier later een boeiende graftombe, die nog steeds te bezichtigen is. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen en de Stevenskerk is voor diverse doeleinden af te huren.

Ga naar de website van Stevenskerk

Historie en populariteit

De geschiedenis van de Stevenskerk gaat tot de 7e eeuw terug. De kerk werd in 1247 om strategische redenen verplaatst naar de huidige locatie, nadat Nijmegen aan graaf Otto II van Gerle in pand was gegeven. De kerk was in de stad lange tijd de enige parochiekerk en herhaaldelijke uitbreiding vond plaats tussen de 13e en 16e eeuw.

Locatie

Toestemming voor de oprichting van een eigen kapittel werd in 1475 door paus Pius IV verleend. De in 1469 overleden Catharina van Bourbon had hiervoor haar kapitaal ter beschikking gesteld. Zij werd dan ook in de kerk begraven, waar later haar zoon een indrukwekkend grafmonument heeft opgericht. In 1944 werd de kerk bij het bombardement zwaar getroffen en heropgebouwd in 1969. Bezoekers die Nijmegen komen bezichtigen, nemen graag een kijkje in de Stevenskerk.

Programma / activiteiten

De Stevenskerk is gelegen in de stad Nijmegen, provincie Gelderland. Nijmegen is zowel goed te bereiken met eigen vervoer, als met het openbaar vervoer.

In de Stevenskerk worden bijna iedere zondagmiddag gratis rondleidingen gegeven in de maanden mei tot en met oktober. Bezoekers krijgen dan de indrukwekkende geschiedenis van de kerk te horen en ieder week wordt er een speciaal thema belicht zoals het bombardement inclusief restauratie en de graftombe van Catharina van Bourbon. Op aanvraag worden er tevens speciale rondleidingen verzorgd voor scholen.

De kerk is een bijzondere locatie voor congressen, evenementen, diners, tentoonstellingen, symposia en presentaties. Daarnaast is de Zuiderkapel ruimte een stijlvolle en sfeervolle locatie voor het geven van het ja-woord. Elke zondag wordt er in de Stevenskerk een kerkdienst gehouden en op iedere vrijdagmiddag het Vrijdagmiddaggebed voor de Vrede.

Stats & tags


Nijmegen, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling