Introductie

Een groter contrast is haast niet denkbaar. Het Sodom en Gomorra van het noordelijke deel van de Amsterdamse Wallen vergeleken met de sereniteit van de Waalse Kerk in het zuidelijke deel van wat misschien wel Nederlands meest beroemde attractie is. Waar sekstoeristen één straat noordelijker nog langs ramen slenteren in een lustenstillende zoektocht, komen Franstalige kerkgangers hier iedere zondag om elf uur bijeen om te luisteren naar de Franse preek van de dominee. De Waalse Kerk, ook wel Franse Kerk, Walenkerk of Oude Waalse Kerk genoemd, is een baken van rust voor een ieder die uit het rumoerige en roerige noorden van de Wallen komt.

Ga naar de website van Waalse Kerk Amsterdam

Historie en populariteit

Voor de ontstaansgeschiedenis van de Waalse Kerk moeten we ruim zeshonderd jaar terug in de tijd, naar het jaar 1409. In dat jaar wordt de eerste kapel van het voormalig Sint-Paulusbroederklooster gebouwd. Bijna vijftig jaar later wordt deze kapel verwoest door brand, maar in 1496 wordt een nieuwe kapel ingewijd. Tijdens de Reformatie wordt de rooms-katholieke kapel geconfisqueerd en eerst gebruikt als opslagplaats. Vanaf 1586 gaan Hervormde Waalse vluchtelingen de kapel gebruiken als kerk. Eén van de meest bijzondere verhalen in de kerk is het schietincident waarbij de predikant gewond raakte. Niet door de door een bakkersknecht afgevuurde kogel, maar door de achterwaartse val die de predikant van schrik maakte na het schot. Reden dat de bakkersknecht de dominee wilde neerschieten was dat de predikant negatief had bemiddeld in zijn relatie met een meisje dat ver boven zijn stand was.

Locatie

Zoals gezegd staat de Waalse Kerk op het zuidelijke deel van de Wallen. Ideaal natuurlijk voor wie recent op het noordelijke deel begane zonden wil overdenken. Maar het ‘zedelijke’ zuiden heeft meer te bieden dan alleen de Waalse Kerk. Enkele andere bijzondere gebouwen zijn het Binnengasthuis en de Oudemanhuispoort, beiden van de Universiteit van Amsterdam.

Programma / activiteiten

Iedere zondag om elf uur is er in de Waalse Kerk een Franstalige kerkdienst. Daarnaast worden er met enige regelmaat concerten gegeven die het bijzijn meer dan waard zijn, al was het alleen maar vanwege de prachtige akoestiek waar de Waalse Kerk om bekend staat. Raadpleeg de website voor de meest actuele concertagenda.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling